Najprostszą i najbardziej efektowną sałatką do pracy są kolorowe miski pełne warzyw. Robi się je szybko a efekt murowany. Można wykorzystać składniki, które zostały nam z innych posiłków i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby wyszły pyszne. Do tego te piękne kolory! Wystarczy ułożyć jakąś dobrą kaszę lub ryż, strączki np. fasolę z puszki, białko np. ser feta, warzywa i coś pysznego np. mango, żeby stworzyć wyjątkową kompozycję, którą możemy jeść też na lepsze okazje niż zwykły lunch w pracy.
Taką miskę mocy można też zamówić sobie w restauracji. Zwykle to dokładnie taki zestaw, jaki możemy sobie zrobić sami w domu, ale z jakimś wyjątkowym składnikiem np. makaronem orzo, który zastępuje zwykły ryż czy kaszę.
A gdyby zrobić sobie taką wyjątkową sałatkę w domu? Moim sekretnym składnikiem będzie frikeh. To kasza z łamanej pszenicy, która przypomina pęczak, ale jest zdrowsza i pyszniejsza. Można ją kupić w sklepie arabskim i w Internecie. Jeśli akurat nie mamy jej pod ręką może być zwykły pęczak. Efekt i tak będzie super.
Składniki na 2 porcje:
szklanka frikeh lub pęczaku – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu i odsączyć
łyżeczka harrisy
po 2 łyżki oliwy i octu jabłkowego
szczypta cynamonu lub przyprawy Ras el Hanout
świeżo zmielonu pieprz
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów w kawałkach
dojrzałe mango pokrojone na kawałki
ogórek – obrany i pokrojony na kawałki, posolony
pół cebuli pokrojonej w piórka i osolonej
opakowanie sera feta pokrojonego na kawałki
szczypiorek drobno posiekany
Przepis na sałatkę z frikeh, mango i fety
Frikeh ułożyć w miseczce i polać sosem ukręconym z harrisy, oliwy, octu, cynamonu i pieprzu. Obok ułożyć w osobnych kubkach pomidory, mango i ogórka. Udekorować cebulą, serem feta i szczypiorkiem.
Jeśli zabieramy sałatkę do pracy możemy wszystkie składniki ułożyć warstwowo w słoiku.