Gotowanie i jedzenie to czysta przyjemność. Co innego planowanie, co na obiad. Jeśli nie chcecie jeść w kółko tego samego, wybierzcie się w podróż po prostych, efektownych i sycących daniach obiadowych z różnych krajów. Będzie z czego wybierać!
Może coś włoskiego, coś hiszpańskiego, albo greckiego? Polska kuchnia też da się lubić.
Mam nadzieję, że coś sobie wybierzecie a jeśli nie, to inspiracji najlepiej szukać na moim blogu, albo na dużych stronach z pomysłami na obiad typu Przepisy.pl.
Grecka zupa z kurczaka z jajkiem i cytryną
Składniki:
pierś kurczaka pokrojona w kostkę
liść laurowy
5 ziarenek pieprzu
Sól
cebula, obrana i pokrojona w piórka
czerwona papryka pokrojona na kawałki
2 łodygii selera naciowego pokrojony w plasterki
2 marchewki, pokrojone w talarki
Szczypta szafranu
Sok i skórka otarta z 2 cytryn
2 żółtka
Przepis na grecką zupę z kurczaka z jajkiem i cytryną
W garnku podsmażyć na maśle kurczaka i cebulę. Zalać 2,5 litra gorącej wody i zagotować z przyprawami,, papryką, selerem i marchewką. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy szczyptę szafranu.
W miseczce ucieramy żółtka z sokiem z cytryny i skórką. Ostrożnie dodajemy (łyżka po łyżce) trochę bulionu do jajka i sosu cytrynowego a potem wlewamy całość do zupy.
Podajemy od razu.

Włoska potrawka z fasolą
Składniki:
cebula – drobno posiekana
marchewka – pokrojona w talarki
ząbek czosnku przetarty przez praskę
2 łodygi selera naciowego – pokrojone w plasterki
mała cukinia – pokrojona w plasterki
batat – pokrojony w kostkę
fasola w puszce
2 łyżki pesto z bazylii
szczypta soli i pieprzu
opakowanie szpinaku baby
chlebki nan lub pity
natka pietruszki
Przepis na potrawkę warzywną z fasolą
Cebulę podsmażyć na oliwie, następnie dodać marchewkę, czosnek, seler naciowy, cukinię i batata. Zalać litrem wody i ugotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać fasolę razem z zalewą, pesto, sól i pieprz oraz szpinak. Pogotować jeszcze 5 minut.
W tym czasie podgrzać na patelni chlebki lub pitę. Pokroić na kawałki i podawać z potrawką.

Sztukamięs, czyli sztuka mięsa po polsku
Składniki:
pół kilo wołowiny pokrojonej na centymetrowej grubości plastry (np pręga lub łopatka)
por – pokrojony na plastry centymetrowej grubości
2 marchewki – pokrojone w talarki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
ekologiczna kostka rosołowa
sól
seler naciowy – oczyszczony i pokrojony
2 łyżeczki chrzanu do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
Przepis na sztukamięs
2 litry wody zagotować z warzywami (oprócz selera naciowego) i z przyprawami. Po chwili dodajemy wołowinę i gotujemy godzinę. W połowie gotowania dodajemy seler naciowy. Podajemy gdy wołowina będzie miękka z chrzanem, warzywami, bulionem i natką pietruszki.

Hiszpański gulasz z fasolą
Składniki:
cebula drobno posiekana
ząbek czosnku przetarty przez praskę
3 łyżki stołowe oliwy extra virgin
pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
pół papryki zielonej pokrojonej w kostkę
pół papryki żółtej pokrojonej w kostkę
2 ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm
2 marchewki pokrojone w kostkę podobnej wielkości
ćwiartka dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
biała rzepa pokrojona w kostkę
liść laurowy
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
puszka białej fasoli – lub 400 g ugotowanej
Przepis na hiszpański gulasz warzywny z fasolą
Wlać do garnka oliwę i podsmażyć na niej czosnek, cebulę i papryki. Dodać pozostałe warzywa i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Do warzyw dodać wodę, tak żeby przykryła je w całości i dusić pod przykryciem 10 minut.
Na koniec dodać fasolę i listek laurowy. Dusić na małym ogniu około godziny.