7 sposobów Jamie Olivera – recenzja

7 sposobów Jamie Olivera – recenzja

Pamiętacie 5 składników. Gotuj szybko i łatwo? Jamie Olivera. Podobno wszyscy wiercili mi dziurę w brzuchu o kontynuację tego hitu i oto jest! Jamie Oliver. 7 sposobów.

Jeśli nie przeszkadza Wam, że punktem wyjścia był marketing a nie zew serca czy misja na Marsa, to mamy przed sobą całkiem udaną książkę kulinarną z przepisami na szybkie, codziennie i niedzielne dania, które można sobie szybko zrobić po przyjściu z pracy.

#jamie7ways to powtarzające się składniki, które znamy i lubimy typu kurczak, brokuł czy łosoś, maksimum smaku i minimum wysiłku.

Większość przepisów Jamie Olivera to proste i efektowne makarony, sałatki, jednogarnkowce i zapiekanki ze składników, które znajdziemy w każdym sklepie. 

Znajdziemy tu też jednak festiwal przepisów na pieczonego w całości kurczaka. W końcu czym byłaby kuchnia brytyjska bez Sunday roast. I bez malowniczych nazw potraw typu ropucha w dziurze i ryba w pętelce. Miłośnicy PRL mogą liczyć na niezawodny food pairing mięsa i owoców z puszki, ale jest też sporo nowoczesnych składników jak chiński sos z czarnej fasoli czy tabasco.

Żarty na bok – mam już listę przepisów, które koniecznie będę chciała wypróbować.

Co bym ugotowała z Jamie Oliver. 7 sposobów?

Dobrze wyglądają brokułowa zupa minsterone, makarony z serem i kalafiorem, z krewetkami  i sycylijski z rybą.Na pewno zrobię awokado w tempurze, sałatke Cezara i quesadilllę z awokado. Na codzienny obiad dobra też będzie pizza z kiełbasą, potrawka z batatów i fasoli, oraz czosnkowo-imbirowa wołowina.

Na specjalne okazje wybrałabym łososia faszerowanego krewetkami, poke bowl z batatem i łososiem, laksę z pieczonych bakłażanów, gulasz z ziemniakami hasselback i rybę pod ziemniaczaną pierzynką.

7 sposobów Jamie Olivera łosoś krewetki

7 sposobów

Autor: Jamie Oliver 

Wydawnictwo Insignis

Data premiery: 2020

305 stron


Related Posts

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomii nie trzeba nikomu przedstawiać. Jej przepisy są tak popularne, że co roku przed świętami powodują znikanie boczniaków ze wszystkich sklepów. W końcu boczniak to prawie śledź. Po premierze jej najnowszej książki “Jadłonomia po polsku”, która ukazała się w maju nakładem wydawnictwa Marginesy, poznikają też wszystkie warzywa w puszce. Marta Dymek pokazuje bowiem tysiąc przepisów na kreatywne wykorzystanie ciecierzycy i fasoli. […]

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *