Światowy Dzień Makaronu już 25 października. Macie już wybrany przepis na ten dzień? Może makaron z pesto z kwiatów cukinii?
Ja właśnie wróciłam z Południa Włoch, gdzie dzień makaronu jest codziennie a sezon na kwiaty cukinii trwa jeszcze w najlepsze. Kwiaty cukinii u nas to jeszcze rarytas, z którym nie bardzo wiemy co zrobić. A przepisów na dania z kwiatami cukinii jest wiele. Można je nawet zmiksować na sos typu pesto, który dobrze smakuje z krewetkami. Typowym makaronem w Kalabrii jest stroncatura, który przypomina nieco bavette, ale jest ciemniejszy. Jego magicznym składnikiem jest często kropelka olejku z bergamotki. Bergamotka zastępuję tam cytrynę i jest dodawana prawie do wszystkiego. W Polsce makaron stroncatura jest raczej nie do dostania, więc robię dziś własną wersję z długimi wstążkami Lubella.
Składniki na 4 porcje makaronu z pesto:
garstka pestek słonecznika
szalotka drobno pokrojona
8 kwiatów cukinii – umytych i oczyszczonych
pół łyżeczki kurkumy lub szczypta nitek szafranu
ząbek czosnku przetarty przez praskę
ćwierć szklanki oliwy
pół małej cukinii pokrojonej na półplasterki
kropla olejku z bergamotki lub skórka starta z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
400 g ulubionych krewetek – rozmrożonych i oczyszczonych
pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji
świeżo zmielony pieprz do dekoracji
opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie
Przepis na makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami
Na patelni podprażyć słonecznik i przesypać go do blendera lub naczynia, w którym będziemy miksować pesto. Podsmażyć szalotkę na odrobinie oliwy, kiedy się zeszkli dodać kwiaty cukinii, podsmażyć minutę i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem. Dodać kurkumę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i olejek lub skórkę – zmiksować na gładki sos. Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie cukinię podsmażyć z krewetkami.
Zostawić kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Następnie wymieszać ugotowany makaron z sosem, kilkoma łyżkami wody z makaronu, krewetkami z cukinią i natką pietruszki. Podzielić na porcje i podawać od razu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wygląda i zapewne smakuje obłędnie! 😀
Dokładnie – polecam jeśli uda Ci się dorwać kwiaty cukinii
o mniam!!! ale cudo 😀
Jeśli w jakimś daniu są krewetki to nie może być złe 😉