Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia z solą morską i rozmarynem

Focaccia to coś pomiędzy pizzą a pieczywem. Jest wyrabiana z ciasta jak na pizzę, ale bez sosu i sera. To doskonały dodatek do past śniadaniowych i innych dań.
Drożdże często kojarzą nam się z mlekiem, ale klasyczny przepis na focaccię jest wegański.

Składniki na 2 focaccie

300 ml ciepłej wody
15 g drożdży instant
szczypta soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

pół kilo mąki

sól gruboziarnista
oliwa do polania focacii
rozmaryn
można dodać inne dodatki np pomidorki koktajlowe, cebulę, oliwki

focaccia

Przepis na focaccię

Do miski wlej ciepłą wodę oraz  drożdże,  sól i cukier. Wsyp parę łyżek mąk, żeby drożdże zaczęły pracować i zamieszaj. Po 15 minutach dodaj resztę mąki i zamieszaj. Wyrabiaj 15 minut, aż uzyskasz miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodaj oliwy.  Ułóż ciasto na blasze do pieczenia. Przykryj ścierką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Palcem zrób w cieście dziurki. Posyp dziurki rozmarynem i solą, polej oliwą.  

Piecz 30 minut w temperaturze do 200 stopni, aż focaccia się przyrumieni.


Related Posts

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki rokitnika z kilkoma łyżkami cukru i zamrozić w foremkach na lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, kwaśny […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *