Focaccia to coś pomiędzy pizzą a pieczywem. Jest wyrabiana z ciasta jak na pizzę, ale bez sosu i sera. To doskonały dodatek do past śniadaniowych i innych dań.
Drożdże często kojarzą nam się z mlekiem, ale klasyczny przepis na focaccię jest wegański.
Składniki na 2 focaccie
300 ml ciepłej wody
15 g drożdży instant
szczypta soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
pół kilo mąki
sól gruboziarnista
oliwa do polania focacii
rozmaryn
można dodać inne dodatki np pomidorki koktajlowe, cebulę, oliwki
Przepis na focaccię
Do miski wlej ciepłą wodę oraz drożdże, sól i cukier. Wsyp parę łyżek mąk, żeby drożdże zaczęły pracować i zamieszaj. Po 15 minutach dodaj resztę mąki i zamieszaj. Wyrabiaj 15 minut, aż uzyskasz miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodaj oliwy. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia. Przykryj ścierką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Palcem zrób w cieście dziurki. Posyp dziurki rozmarynem i solą, polej oliwą.
Piecz 30 minut w temperaturze do 200 stopni, aż focaccia się przyrumieni.