Koktajle to prosty przepis na przemycenie dodatkowych porcji warzyw i owoców. Nawet osoby, które nie lubią szpinaku czy buraków docenią witaminy w postaci słodkiego, kolorowego aromatycznego soku.
Jeśli zrobimy sok w sokowirówce wiele cennych składników odpadnie razem z wytłokami.
Większość przepisów da się oczywiście zrobić także zwykłym blenderem, ale najlepiej jest skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, gdzie zostaje więcej błonnika niż z tradycyjnej sokowirówki. Ilość uzyskiwanego soku zależy od klasy sprzętu, dlatego warto kupić dobry model, który dobrze wypada w rankingu wyciskarek wolnoobrotowych.
KOKTAJL ZE SZPINAKU
Składniki:
garść szpinaku baby
garść jarmużu (opcjonalnie)
pomarańcza
ćwierć ananasa
szklanka wody
Wszystkie składniki przepuścić przez wytłaczarkę. Jeśli sok będzie za gęsty można dodać szklankę wody i wymieszać.
KOKTAJL Z BURAKA
Składniki:
3 obrane buraki
pomarańcza
jabłko
Wszystkie składniki przepuścić przez wytłaczarkę. Jeśli sok będzie za gęsty można dodać szklankę wody i wymieszać.
KOKTAJL MANGO
Składniki:
pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
2 gruszki i kiwi
dojrzałe mango
łyżeczka kardamonu
Siemię lniane gotujemy przez 5 minut. Następnie studzimy i blendujemy wraz z pokrojonymi na kawałki owocami i kardamonem.
KOKTAJL CZEKOLADOWY Z FASOLI
Składniki:
100 g czerwonej fasoli
3 łyżki kaszy gryczanej
100 ml mleka roślinnego
3 śliwki suszone
pół szklanki malin
łyżka kakao
KOKTAJL GAZPACHO
Składniki:
puszka pomidorów w kawałkach lub pół opakowanie passaty
pół obranego ogórka szklarniowego
1/4 papryki
pół pęczka posiekanego szczypiorku
mały ząbek czosnku przetarty przez praskę
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta pieprzu i soli
szklanka zimnej wody
MOHITO Z ALOESU
Składniki:
duży liść aloesu (lub kilka mniejszych) – dokładnie obrany z zielonej zewnętrznej skórki
garść listków świeżej mięty
sok wyciśnięty z 2 limonek