Najlepsze przepisy na koktajl

Najlepsze przepisy na koktajl

Koktajle to prosty przepis na przemycenie dodatkowych porcji warzyw i owoców. Nawet osoby, które nie lubią szpinaku czy buraków docenią witaminy w postaci słodkiego, kolorowego aromatycznego soku. 

Jeśli zrobimy sok w sokowirówce wiele cennych składników odpadnie razem z wytłokami.

Większość przepisów da się oczywiście zrobić także zwykłym blenderem, ale najlepiej jest skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, gdzie zostaje więcej błonnika niż z tradycyjnej sokowirówki. Ilość uzyskiwanego soku zależy od klasy sprzętu, dlatego warto kupić dobry model, który dobrze wypada w rankingu wyciskarek wolnoobrotowych.

KOKTAJL ZE SZPINAKU

Składniki:

garść szpinaku baby
garść jarmużu (opcjonalnie)
pomarańcza
ćwierć ananasa
szklanka wody

Wszystkie składniki przepuścić przez wytłaczarkę. Jeśli sok będzie za gęsty można dodać szklankę wody i wymieszać.

koktajle

KOKTAJL Z BURAKA

Składniki:

3 obrane buraki
pomarańcza
jabłko

Wszystkie składniki przepuścić przez wytłaczarkę. Jeśli sok będzie za gęsty można dodać szklankę wody i wymieszać.

koktajl mango kiwi

KOKTAJL MANGO

Składniki:

pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
2 gruszki i kiwi
dojrzałe mango
łyżeczka kardamonu

Siemię lniane gotujemy przez 5 minut. Następnie studzimy i blendujemy wraz z pokrojonymi na kawałki owocami i kardamonem.

koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy - przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

KOKTAJL CZEKOLADOWY Z FASOLI

Składniki:

100 g czerwonej fasoli
3 łyżki kaszy gryczanej
100 ml mleka roślinnego
3 śliwki suszone
pół szklanki malin
łyżka kakao

Pełny przepis.

Koktajl gazpacho

KOKTAJL GAZPACHO

Składniki:

puszka pomidorów w kawałkach lub pół opakowanie passaty
pół obranego ogórka szklarniowego
1/4 papryki
pół pęczka posiekanego szczypiorku
mały ząbek czosnku przetarty przez praskę
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta pieprzu i soli
szklanka zimnej wody

Pełny przepis.

Aloesowe  mohito

MOHITO Z ALOESU

Składniki:

duży liść aloesu (lub kilka mniejszych) – dokładnie obrany z zielonej zewnętrznej skórki

garść listków świeżej mięty

sok wyciśnięty z 2 limonek

Pełny przepis.


Related Posts

Australijski koktajl truskawkowy

Australijski koktajl truskawkowy

Coraz modniejsze stają się lokale serwujące tzw. freakshaki, czyli zwariowane koktajle mleczne. Liczy się nie tylko smak koktajlu, ale też dekoracja – bita śmietana, kawałki wafelków, albo popcorn, słodkie syropy ściekające po ściankach naczynia. Moda na nie zaczęła się w Australii wraz z Instagramem, bo taki koktajl ma przede wszystkim wyglądać. Zwykle jest to bardzo duża porcja, […]

Paskalizacja – z czym się to pije

Paskalizacja – z czym się to pije

Długi termin przydatności utrzymuje się metodą HPP (High Pressure Processing), która wykorzystuje wysokie ciśnienie, a nie temperaturę jak przy pasteryzacji.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *