Takie kulki z macy to klasyka kuchni żydowskiej, którą warto przenieść do własnej kuchni, jeśli mamy ochotę na coś treściwego, prostego w wykonaniu i szybkiego do rosołu. Podstawowy przepis na takie pyzy z macy znalazłam w książce “Smaki Izraela”, ale doprawiłam go cebulą, natką i czosnkiem. Uwielbiam rosół, ale zwykłe drobne kluseczki to dla mnie za mało, a kulki z macy są idealne – zdecydowane w smaku, sycące i tradycyjne. Czego chcieć więcej?
Składniki na 4 osoby (po 4 kulki z macy na osobę):
90 g drobno pokruszonej macy (7 kawałków)
2 jajka
łyżka wody
2 łyżki posiekanej pietruszki
łyżka smalcu np. gęsiego
ząbek czosnku przetarty przez praskę
pół małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
litr domowego rosołu
natka pietruszki do posypania gotowej zupy
Jak zrobić rosół z kulkami z macy?
Do pokruszonej macy wbić jajka, dodać wodę, pietruszkę, smalec, czosnek, cebulę i mąkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby maca zmiękła. Przy pomocy łyżki do lodów formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego kulki urosną w czasie gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku.
Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut.
Zupę podajemy z kulkami (4 na osobę) i natką pietruszki.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!