Kuchnia libańska – najlepsze przepisy

Kuchnia libańska – najlepsze przepisy

Podobno najlepsza kuchnia świata jest właśnie w Libanie? Kochają ją zwłaszcza miłośnicy bliskowschodnich humusów, sałatek i mezze.

Na pewno pisałam już, że pojechałam do Libanu w czasie zamieszek w 2019, ponieważ w listopadzie jest lepsza pogoda niż w Polsce i na pewno jest tam lepsza kuchnia.

Zobacz mój przewodnik kulinarny po Libanie.


Większość restauracji libańskich w Warszawie to takie lepsze kebaby, gdzie owszem zjemy nasze ulubione dania kuchni bliskowschodniej, ale zwykle w opcji różne dania na jednym talerzu a nie jako miseczki ustawione na stole do wspólnego dzielenia się.

Tajemnicą potraw libańskich są też świeże, dojrzałe na słońcu warzywa. Najlepiej widać to po tabule, czyli sałatce z natki pietruszki. W Libanie jej głównym składnikiem jest zielona pietruszka. W Polsce natomiast, gdy zamawiamy to danie, to głównym składnikiem jest kasza, bo przecież natka jest droga a kuskus tani.

Moją drugą ulubioną sałatką jest fatusz. To dużo prostszy przepis, bo warzywa są cięte na duże kawałki i można pozbyć się nadmiaru czerstwego pieczywa typu pita. W Libanie takie chipsy z pity ociekają wręcz tłuszczem, ale ja robię chudszą wersję w piekarniku. Też jest pyszna.

Do tego będą 2 pyszne pasty przypominające humus – muhammara z papryki i pasta z bakłażana.
Kolejną pyszną przekąską są marynowane liście winogron. W libanie jadłam też bardzo podobne danie z liśćmi boćwiny, więc jeśli jeszcze nie jest sezon na winogrona, to burak liściowy przyda się jak znalazł.

Sałatka fatusz

Sałatka fatusz


Składniki:

ogórek pokrojony na grube półplasterki razem ze skórką
4 dojrzałe pomidory pokrojone na ćwiartki
3 cebule dymki drobno pokrojone w całości
pęczek natki pietruszki drobno pokrojony
pęczek drobno pokrojonej świeżej mięty

chipsy z pity:
chlebek pita (może być też lawasz lub tortilla) – doskonale nada się “wczorajszy”
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

sos ukręcony z:
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu lub melasy z granatów
po szczypcie słodkiej papryki, kuminu soli i pieprzu

Przepis na sałatkę fatusz

Chlebek pita posmaruj z obu stron czosnkiem wymieszanym z oliwą, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez kilka minut w piekarniku aż się przyrumieni. W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki pamiętając, że sos dodajemy tuż przed samym podaniem. Na koniec posypujemy sałatkę chipsami z pity

Baba Ghanouj - pasta z bakłażana

Baba Ghanouj – pasta z bakłażana

Składniki:

bakłażan – umyty i podziurkowany widelcem
sok z połowy cytryny
duża szczypta soli
łyżka oliwy
ząbek czosnku przetarty przez praskę

pęczek natki z pietruszki drobno posiekany
pestki z połowy granatu do dekoracji
ostra papryczka do dekoracji (opcjonalnie)

Przepis na Baba Ghanouj – pastę z bakłażana

Bakłażan piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż będzie w środku bardzo miękki.
Po upieczeniu ostudzić i łyżeczką wybrać miąższ do miski a skórkę wyrzucić. Zmiksować miąższ bakłażana z sokiem z cytryny, solą, oliwą i czosnkiem. Gotową pastę wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu
Udekorować papryczką i podawać schłodzoną.

Muhammara – pasta z papryki i orzechów włoskich


Składniki:

3 czerwone papryki – oczyszczone i pokrojone w ćwiartki
3/4 szklanki orzechów włoskich – podprażonych na patelni
łyżka pasty paprykowej typu harrisa lub chili
po pół łyżeczki kuminu i soli
2 łyżki oliwy
łyżka melasy z granatów lub syropu klonowego
łyżka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku przetarty przez praskę
kilka orzechów włoskich do dekoracji

Przepis na muhammarę – pastę z papryki i orzechów włoskich

Papryki piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia trzeba je przewrócić na 2 stronę, żeby się nie przypaliły. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowej torebki lub przykrywamy folią miskę, żeby para wodna pomogła zdjęć skórkę.

Gdy papryki trochę ostygną, ściągamy z nich skórę. Miąższ miksujemy z orzechami, harrisą, kuminem, solą, oliwą, koncentratem i czosnkiem.
Gotową pastę dekorujemy orzechami włoskimi.

Hummus z buraków

Hummus z buraków


Składniki:
puszka ciecierzycy odsączona z zalewy
2 ugotowane lub upieczone buraki
2 łyżki tahini
po pół łyżeczki kuminu, zataru i słodkiej papryki
łyżeczka melasy z granatów lub miodu
duża szczypta soli
szczypta zataru i oliwa do dekoracji


Przepis na hummus z buraków
Ciecierzycę, buraki, tahini i przyprawy zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, udekorowac oliwą i posypać zatarem

liście winogron

MARYNOWANE LIŚCIE WINOGRON

Składniki:
50 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode wczesnym latem, ale na tyle duże, żeby dało się coś w nie zawinąć
solanka: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na litr wody
2 ząbki czosnku


Jak przygotować marynowane liście winogron?


Liście umyć i odciąć ogonki. Sparzyć je zanurzając na chwilę we wrzątku. Tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbić główny nerw liści. Przełożyć je do słoika, dodać czosnek, zalać solanką i zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować.
Liście są gotowe po miesiącu Z gotowych liści możemy zrobić gołąbki z ryżem lub dowolnym innym farszem.

Tabule - surówka z natki pietruszki

Tabule – surówka z natki pietruszki


Składniki:
4 grube pęczki drobno posiekanej natki pietruszki
4 drobno posiekane całe cebulki dymki
pęczek posiekanej świeżej kolendry
pęczek drobno posiekanej mięty
2 pomidory – drobno pokrojone

sok z całej cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
łyżka melasy z granatów lub miodu
liście sałaty do podania

Przepis na tabule – surówkę z natki pietruszki
Sok z cytryny wymieszać z oliwą, dużą szczyptą soli i pieprzu oraz melasą. W dużej misce wymieszać natkę z dymką, kolendrą i miętą. Ułożyć na zieleninie pomidora. Przed samym podaniem polać sosem.

Zobacz też przepis na libańską kiszonkę – różową rzodkiew.


Related Posts

Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.   Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki […]

Liban – przewodnik kulinarny

Liban – przewodnik kulinarny

Jako osoba która pojechała na wakacje do kraju gdzie jest rewolucja, raczej nie powinnam udzielać porad turystycznych. Na swoje usprawiedliwienie mam, że to jest wpis z poradami kulinarnymi, że w listopadzie było tam nawet 30 stopni, awokado rośnie na drzewach, morze jest ciepłe i że […]