Jeżeli czytasz tego bloga, to wiesz, że podaję tu przepisy na dania, które naprawdę jem. Niektóre są bardzo proste. Np. sałata ze śmietaną czy pasta jajeczna. Dlaczego by nie jeść ich częściej?
Składniki:
4 jajka
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
szczypta soli
łyżeczka musztardy ziarnistej lub mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
5 rzodkiewek do dekoracji
Jak zrobić pastę jajeczną?
Jajka ugotuj na twardo 8 minut od momentu zagotowania się wody, ostudź i obierz. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
Dodaj jajka starte na tarce lub posiekane przy pomocy gilotyny do jajek, oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Każdą kanapkę z pastą jajeczną udekoruj kilkoma plasterkami rzodkiewki.
Jeśli nie jesz chleba, to taka pasta jest pyszna też z ziemniakami jako gzik.
Uwielbiam wszelkie pasty z jajami 🙂
To prawda, są pyszne!