Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na fluorescencyjny różowy kolor. Niesamowite, że taki kolor wychodzi ze 100% maturalnych składników. Moją kiszonkę zrobiłam z białej rzodkwi, ale spokojnie można ją zastąpić kalarepką czy innym białym warzywem. Oryginalna arabska jest bardziej octowa, ale ja robię łagodniejszą zalewę z octu jabłkowego, trochę jak w książce Macieja Szaciłło, tylko mniej słoną.
Składniki na 2 średnie słoiki:
duża biała rzodkiew zimą lub 2 kalarepy wiosną
mały burak pokrojony na plasterki
900 ml wody
100 ml octu jabłkowego
czubata łyżka soli
kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
Jak zrobić kiszonkę z rzodkwi lub kalarepy?
Rzodkiew lub kalarepę obieramy i kroimy jak na frytki. Buraka kroimy na plasterki. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i przypraw. Podgrzewamy aż będzie ciepła, ale nie wrząca. Warzywa układamy w słoiku i zalewamy solanką w słoiku. Jeśli chcemy, żeby kiszonka była lekko różowa, ale nie czerwona możemy po 3 dniach wyjąć buraka.
Najlepiej przełożyć rzodkiew do nowego słoika i zalać tą samą zalewą, a buraka zjeść.
Całość przechowujemy w lodówce i jemy po 5 dniach.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!
Jakoś mnie nie przekonują 😉 Wolę na świeżo 🙂
Próbowałam kiedyś czegoś podobnego, ale to jednak nie moje smaki 😉 Z kiszonych rzeczy to tylko kapusta i ogórki 😉
To spróbuj ogórków na ostro – dodaje się do słoika papryczkę chili i kisi jak zawsze
Kurczę, słyszałam że można wszystko do słoika wrzucić. Zapisuję i w wolnym czasie sprawdzę czy ten różowy pasuje do mojej kuchni
Różowy jest dobry na wszytko
Jejku jaki super kolor. Idealny słoik na prezent. pozdrawiam ciepło :]
Dokładnie! Na prezent będzie w sam raz
Nigdy nie próbowałam rzepy, a do tego w takiej wersji. Uwielbiam kiszonki, może się skuszę
Mam pytanie czy solanka ma być zagotowana i tym zalewamy kiszonkę i po zalaniu zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki.¿.? Po jakim czasie będzie kiszonka gotowa?
Tak, solanka ciepła i po 3 dniach jak się zrobi najlepiej trzymać w lodówce.
Jeść można po 3 dniach, ale lepiej poczekać 5.
Czy taka kiszonkę można zapasteryzować?
Oczywiście!