Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją w Hard Rock Cafe, ale robi się ją dosłownie chwilkę. Jest to też wariacja na temat sałatek warstwowych, bo każdy składnik ułożony jest oddzielnie. W podobne paski można też układać fińską sałatkę z buraków.

 

Składniki klasycznej sałatki Cobb jest łatwo zapamiętać, dzięki angielskiemu mnemonikowi

EAT COBB, gdzie litery są początkami nazw składników: Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Ja często zamiast sera pleśniowego używam zwykłego (tak jak w Hard Rock Cafe). Zimą dodaje też do pomidora kawałek czerwonej papryki, bo pomidory nie są teraz najlepsze.

 

Składniki:

 

garść sałaty lub rukoli

awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało

tarty żółty ser lub pokruszony ser pleśniowy bleu

pomidor pokrojony w kostkę

kawałek papryki pokrojony w kostkę – opcjonalnie

pierś z kurczaka, smażona lub grillowana i pokrojona w kostkę

czerwona cebula

2 jajka na twardo – pokrojone w kostkę

3 plastry bekonu usmażone i pokrojone

sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze świeżo mielonego pieprzu

 

Jak przegotować sałatkę Cobb?

Ukręć sos winegret. Na dużym półmisku ułóż sałatę i na niej rzędami wszystkie składniki w takiej kolejności jak w przepisie. Polej sosem.


Related Posts

Sałatka z selera z lat ‘90

Sałatka z selera z lat ‘90

Nie wiem czy mieliście ostatnio w rękach seler w paskach ze słoika. To się nazywa seler wyborny i jest w zalewie octowej. Bardzo wyrafinowany składnik sałatek w latach ‘90. Ponieważ na co dzień nie jadło się wtedy zbyt dużo półproduktów, warzywa w puszce były bardzo eleganckimi produktami, które podawało się gościom. Czyli raczej odwrotnie niż teraz, ale jeśli Wasze […]

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina”

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina”

Jedną z najlepszych książek kulinarnych, jakie przeczytałam w tym roku jest “Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej” – historia rodziny autorki i kuchni ZSRR w XX w. Ostatnie sto lat Rosji widziane jest przez pryzmat gotowania i jedzenia od carskich uczt do gołych półek okresu pierestrojki. Łatwo mi się odnaleźć w takiej historiografii, bo ja też wiele […]



6 thoughts on “Sałatka Cobb”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *