Jesienią łatwo jest przesadzić z ciężkimi daniami. Gdybyście poczuli, że potrzebny wam zdrowszy obiad, to polecam zestaw z warsztatów z Kasią Bem dla marki Hansgrohe, która znana jest na pewno osobom remontującym łazienki, ale która ma też w swojej ofercie zlewy kuchenny. Przepisy pochodzą z książki Kasi Bem „Happy Detoks”, ale są dostosowane do jesiennej pogody za oknem.
Warsztaty odbyły się Hali Koszyki w salonie ekspozycyjnym Hansgrohe.
Zupa krem z cukinii i imbiru
Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
500 ml bulionu warzywnego lub wody
mała puszka mleczka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz
podprażone wiórki kokosowe do dekoracji
Przepis na zupę krem z cukinii i imbiru
Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Na oleju kokosowym przesmaż imbir i czosnek, potem cukinię (5 minut). Całość zalej bulionem lub wodą, tak, by tylko zakryć cukinię i gotuj do miękkości (ok. 20 min). Po ugotowaniu lekko przestudź, zmiksuj i doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i mleczkiem kokosowym. Możesz posypać wiórkami kokosowymi delikatnie zrumienionymi na suchej patelni.
Kasza jaglana koperkowo – miętowa
Składniki:
8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka mięty
1/2 ogórka wężowego
1/2 dużego awokado lub 1 małe
Przepis na kaszę jaglaną koperkowo – miętowa
Ugotuj kaszę jaglaną. Ostudź. Ogórek i awokado pokrój w drobną kostkę. Koperek i miętę drobno posiekaj. Warzywa połącz z kaszą jaglaną i wymieszaj z winegretem
Winegret limonkowo – miodowy do kaszy
sok z 1 limonki
4 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu,
ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sok z limonki połącz z solą i pieprzem, dodaj wyciśnięty czosnek
Przepis na przygotowanie kaszy:
Rozgrzej garnek,wsyp kaszę i praż ją przez ok. 2 min od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie zalej ją wrzątkiem w proporcji 1 (kaszy) do 2 (wody). Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy kasza wchłonie wodę, około 15 minut. Nie mieszaj. Po ugotowaniu odstaw na 30 minut, najlepiej pod kołdrę, aby dobrze wchłonęła wodę – zrobi się perfekcyjnie sypka.
Sałatka z rukoli i gruszki
Składniki na 2 porcje:
ok 300 g umytej rukoli
1/2 kalarepki lub mała biała rzodkiew
gruszka
1/4 bulwy kopru włoskiego
100 g orzechów włoskich
Winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz, miód
Przepis na sałatkę z rukoli i gruszki
Liście rukoli wyłóż na talerz. Kalarepkę i pół gruszki pokrój na cienkie, półprzezroczyste plasterki, koper włoski na cienkie paski. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Warzywa i orzechy wyłóż na zielone liście.
Winegret
Winegret przygotuj ścierając pozostałą połówkę gruszki na tarce o drobnych oczkach. Gruszkową pulpę zmieszaj z oliwą z oliwek, cytryną, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
Mus czekoladowy z awokado
Składniki
1/2 miękkiego awokado
1 dojrzały banan
2 czubate łyżeczki kakao
Przepis na mus czekoladowy z awokado:
Awokado i banana obierz ze skórki, rozdrobnij, dodaj kakao i zmiksuj na aksamitny krem. Podawaj w pucharku posypany wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Zielony Koktajl Happy Jarmuż
Składniki na 0,6 litra koktajlu:
banan
1/2 awokado
garść jarmużu
sok z cytryny do smaku
ok.150 ml soku z pomarańczy
2 plasterki imbiru
ok 100 ml wody
Przygotowanie:
Obierz wszystkie owoce ze skórki, z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.
Zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli wolisz rzadszy koktajl, dolej więcej wody.