Wśród zalewu książek kulinarnych o deserach było już wszystko – wegańskie, bezglutenowe, zdrowe, artystyczne… Nie było tylko prostych nowoczesnych przepisów z mąką, masłem i bitą śmietaną jak “Deserownik” .
Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Kuchniokracji znana jest przede wszystkim jako znawczyni kuchni azjatyckich i kultury kulinarnej, ale okazuje się, że to też znakomita cukierniczka. Jeśli znacie jej wcześniejsze książki jak “Tradycje kulinarne Korei”, to wiecie też że można spodziewać się po niej solidnego wstępu teoretycznego. W “Deserowniku” oprócz przepisów są więc też eseje o ich historii i pochodzeniu.
Uwielbiam anegdoty kulinarne, więc z radością dowiedziałam się jak stare są przepisy na muffinki, magdalenki czy kołacze, jaka legenda stoi za powstaniem przepisu na katarzynki, że deserownik to specjalny mebel na desery i że czeska marlenka ma ormiańskie korzenie.
Po lekturze nowej książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek jest mi szkoda osób, które nie jedzą cukru, glutenu i bitej śmietany.
Przepisy są przede wszystkim proste, oparte na w miarę dostępnych składnikach i wykonalne w domu, w przeciwieństwie do innych cukierniczych książek kucharskich, do korzystania z których trzeba mieć dyplom ASP. Wyróżnia je też inspirowanie się przepisami z całego świata i nowoczesność. Nie znajdziemy tu zemsty teściowej czy kopca kreta w wersji na 20 osób, tylko minimalistyczne desery i słone wypieki z poszanowaniem dobrych składników i bez udziwnień. Nie za słodkie, przygotowane bez zamienników sprawdzonych surowców. Bez wstydu możemy postawić na stole nawet przy bardzo wyszukanej okazji.
Oczywiście sporo miejsca zajmują inspiracje azjatyckimi deserami, ale są też żelazne klasyki jak muffinki czy brownie.
Co bym ugotowała z “Deserownika” ?
Wybrałabym babeczki z rabarbarem, śliwki w cieście, krem czekoladowy z solą i oregano, brownie z matchą, czyli greenie, ciasteczka z sosem sojowym, bekonem i czekoladą, tartę z kremem z palonym masłem, pastę z czarnego sezamu lub z fasoli azuki, sernik z shiro miso i słonym karmelem, ciasteczka z miso, albo muffinki z wasabi i białą czekoladą.
Z wytrawnym wypieków dobrze wyglądają quiche z kurkami, ze szparagami, z łososiem lub ze szpinakiem i cukinią, tarta cytrynowa z kozim serem i tarte flambee.
Deserownik. Kuchniokracja
Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo: Publicat
Data premiery: 2019
Liczba stron: 208
Okładka: twarda