Papryka faszerowana z mięsem lub w wersji wege

Papryka faszerowana z mięsem lub w wersji wege

Szukasz pomysłu na smaczne, zapiekane danie obiadowe? Przygotuj pieczoną paprykę z farszem, którą możesz wykonać w wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej. To niezwykle prosty sposób na przygotowanie pożywnej, zdrowej i wartościowej potrawy z minimalnej ilości składników. Jak zrobić taką paprykę w piekarniku, aby zawsze wychodziła perfekcyjna? Przedstawiamy dwa sposoby na sporządzenie zapiekanego warzywa: z mięsem i bez mięsa. Koniecznie zapoznaj się ze wskazówkami wyróżnionymi poniżej!

Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym – jak przygotować do pieczenia?

Do przygotowania tradycyjnej wersji zapiekanej papryki będziemy potrzebowali kilku świeżych, dosyć dużych warzyw. Najlepiej wybrać paprykę czerwoną ze względu na optymalne walory smakowe, jakie warzywo uzyskuje w wyniku mocnej obróbki termicznej. Przecinamy paprykę około 2 centymetry poniżej jej nasady. Tak, aby powstał swoisty kapelusz. Środek drążymy pozbywając się pestek i wszelkich białych błonek, które mogły by wpłynąć na zwiększenie goryczy naszego dania. W międzyczasie podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone wieprzowe lub wołowe, ewentualnie połączenie obu gatunków. Najlepiej, aby było to mięso nieco tłustsze – wówczas podczas jego duszenia nie będzie wymagane dodawanie tłuszczów. Farsz powinien mieć mokrą konsystencję, dlatego w ostatnim etapie podsmażania mięsa warto do niego dodać niedużą ilość passaty pomidorowej, śmietanki lub innej, ulubionej bazy do sosu. Następnie przyprawiamy miks ulubionymi dodatkami w proszku. Przygotowany farsz wkładamy do środka papryki. Wierzch posypujemy startym serem. Przykrywamy górną częścią odkrojonej papryki. Wykładamy na blasze – teraz papryka jest już gotowa do pieczenia!

Papryka faszerowana wegetariańska, czyli bezmięsny farsz

Papryka faszerowana wege to wariacja papryki zapiekanej, do wykonania której nie korzysta się z mięsa. To szczególnie polecany wariant dla osób stroniących od jedzenia produktów odzwierzęcych. Mimo wszystko, papryka w wersji warzywnej posmakuje także wielbicielom tradycyjnej wersji posiłku. Istnieje wiele kreatywnych sposobów na przygotowanie smacznego farszu wegetariańskiego. Warto do tego celu użyć m.in. ugotowanej kaszy gryczanej lub jęczmiennej, ewentualnie ryżu długoziarnistego. Podstawę farszu uzupełniamy pokrojoną, grillowaną cukinią, marchewką, kukurydzą i pietruszką. Do całości dodajemy także podsmażoną cebulkę oraz czosnek. Aby podkreślić aromatyczny smak potrawy, warto do całości dodać także sera mozzarella – lub innego sera, który łatwo się topi. Jeśli z niego zrezygnujemy, wówczas możemy otrzymać paprykę w wersji całkowicie wegańskiej. Wybór należy do nas. Nie należy także zapominać o przyprawach. Polecane są wszelkie ziołowe mieszaniny, których podstawę może tworzyć suszona natka pietruszki, oregano, bazylia czy zioła prowansalskie.

Ile piecze się papryka faszerowana z piekarnika?

Zarówno paprykę w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej przygotujemy w ok. 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Jeśli korzystamy z funkcji termoobiegu, wówczas temperatura może być ustawiona na poziomie 180 stopni C. Warto także pamiętać, że grubość papryki może wpływać na czas pieczenia. Jeśli papryka jest grubsza, może być konieczne przedłużenie czasu pieczenia. Po ok. 25 minutach warto sprawdzić, nakłuwając paprykę drewnianym szpikulcem, czy nie jest zbyt twarda. Jeśli lubisz bardziej miękką paprykę i dobrze przypieczone nadzienie, można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Nie należy przeciągać pieczenia powyżej 45 minut, ponieważ papryka stanie się gorzka. Co istotne, optymalna temperatura mięsa mielonego lub farszu bezmięsnego w środku powinna wynosić około 70 stopni C. Do określenia poziomu ciepła przyda nam się termometr kuchenny. Papryka faszerowana warzywami i mozzarellą jest świetnym pomysłem na pożywny obiad, który posmakuje wszystkim domownikom. Pieczone warzywo z farszem serwujemy w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub surówki. Nie jest to jednak absolutna konieczność – paprykę można bowiem podawać bez żadnych dodatków. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *