Przepis na te wielkanocne włoskie przystawki z papryki pochodzi z warsztatów „Wielkanoc we Włoszech”, które prowadził Marco Ghia.
Składniki:
3 czerwone papryki
łyżka słodkiej lub wędzonej papryki w proszku
4 jajka
2 żółtka
300 ml śmietany 30%
sól i pieprz
masło do wysmarowanie foremek
Sos bazyliowy:
1 pęczek bazylii
20 gr obranych orzeszków piniowych
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Myjemy papryki, usuwamy skórkę zapiekając je przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku albo przypalając nad ogniem. Jest ważne, żeby pozbyć się całej skórki, gdyż jeśli pozostanie będzie psuła konsystencje potraw.
Po obraniu wycinamy ziarna, kroimy na kawałki i miksujemy papryki w blenderze. Dodajemy 2 żółtka i 4 całymi jajkami, szczyptę soli i pieprzu. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy.
Doprowadzamy do wrzenia śmietanę i dodajemy jej po trochu do naszej papryki. Gotową mieszankę przelewamy posmarowanych masłem foremek (ja korzystałam z foremek do muffinów, ale jeszcze lepiej byłoby mieć pojedyncze foremki).
Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku w kąpieli wodnej, wkładając foremki do większej formy z wodą.
Po ostygnięciu ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy na zimno z sosem bazyliowym, można użyć gotowego pesto albo zmiksować umytą i osuszoną bazylię z orzeszkami piniowymi i oliwą.
Smacznego!