Sałatka gyros – szybki sposób na pyszną sałatkę

Sałatka gyros – szybki sposób na pyszną sałatkę

Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych przystawek, jakie serwuje się w polskich domach. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta do wykonania. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na sałatkę gyros, które możecie wykorzystać do jej przygotowania na kolację, jako przystawka na imprezie i na wiele innych okazji.

Sałatka gyros – przepis tradycyjny

Sałatka gyros obejmuje wiele przepisów, jednak istnieje ten tradycyjny, dzięki któremu można wykonać sałatkę w zaledwie kilkanaście minut. Układana jest warstwowo, dlatego prezentuje się tak samo dobrze, jak smakuje.

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka;
  • 1/2 kapusty pekińskiej lub 1 szt. mała;
  • 7 szt. ogórków konserwowych;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 4 łyżki ketchupu;
  • olej roślinny do smażenia;
  • 1 duża łyżka przyprawy gyros.

Sposób przygotowania:

Sałatka z gyrosem układana jest warstwowo.

  • Pierwsza warstwa: usmażone na oleju kawałki kurczaka, uprzednio pokrojone w kostkę, obsypane przyprawą. Należy ułożyć je na dnie salaterki i polać ketchupem.
  • Druga warstwa: ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
  • Trzecia warstwa: pokrojona w kostkę cebulka.
  • Czwarta warstwa: odsączona z zalewy kukurydza i posmarowana majonezem, a następnie ketchupem.
  • Piąta warstwa: kapusta pekińska pokrojona w średnią kostkę.

Sałatka z makaronem i kurczakiem gyros

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić sałatkę gyros w wersji z makaronem, koniecznie spójrz na ten przepis.

Składniki:

  • 150 g drobnego makaronu np. w kształcie gwiazdek czy ryżu;
  • 600 g fileta z kurczaka;
  • 1 papryka;
  • 1 ogórek;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros;
  • sól;
  • pieprz;
  • majonez.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w gyrosie, soli i pieprzu, a następnie smażymy na oleju roślinnym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kroimy ogórka, paprykę, dodajemy kukurydzę i majonez. Jeśli chcemy bardziej intensywnego smaku można przygotować sos do sałatki gyros. Wystarczy wymieszać majonez z ketchupem, dzięki czemu zyska zupełnie inny smak. Wszystko należy razem wymieszać, dzięki czemu powstanie sałatka mieszana, a nie warstwowa. W sytuacji, kiedy chcemy ułożyć ją warstwami można zastosować taką kolejność:

  • usmażony filet kurczak,
  • część makaronu,
  • ogórek,
  • majonez z ketchupem,
  • papryka,
  • część makaronu,
  • kukurydza,
  • majonez z ketchupem.

Tak ułożona sałatka będzie prezentowała się naprawdę znakomicie.

Sałatka gyros egzotyczna

Sałatka gyros może być wykonana w wersji egzotycznej, czyli z dodatkiem ananasa z puszki.

Składniki:

  • 600 gram piersi z kurczaka lub indyka;
  • przyprawa do kurczaka gyros;
  • olej do smażenia;
  • puszka kukurydzy;
  • puszka ananasa;
  • 4 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą, a następnie podsmażyć na oleju. Kiedy ostygnie należy włożyć je do salaterki, dodać odsączoną kukurydzę oraz odsączony i pokrojony w kostkę ananas. Następnie wszystko należy wymieszać, dodać majonez. Pyszna sałatka gotowa. Prawda, że to proste?

Do takiej sałatki możemy dodać także ogórki, kapustę pekińską i ketchup. Możemy układać wszystko warstwami. W kuchni warto eksperymentować, tworząc własne potrawy, które odpowiadają naszym gustom kulinarnym.

Sałatka gyros warstwowa lub mieszana

Sałatka gyros to bardzo znana i ceniona przystawka, która króluje na polskich stołach. Doskonałe połączenie smaków oraz jej wygląd sprawiają, że pojawia się na każdej imprezie domowej czy tej organizowanej w lokalu. Istnieje wiele przepisów na sałatkę gyros, zarówno tych układanych warstwowo, jak i mieszanych. Dzięki nim można urozmaicić codzienne posiłki. Decydując się na sałatkę z gyrosa, warto zadbać o wybór jak najlepszych składników, dzięki którym danie zyska wspaniały smak i świetny wygląd. Mięso nie powinno być przesmażone, dodatkowo warto zadbać o odsączenie go z tłuszczu i ostygnięcie, dzięki czemu w sałatce nie będzie zbierała się woda.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *