Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych przystawek, jakie serwuje się w polskich domach. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta do wykonania. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na sałatkę gyros, które możecie wykorzystać do jej przygotowania na kolację, jako przystawka na imprezie i na wiele innych okazji.
Sałatka gyros – przepis tradycyjny
Sałatka gyros obejmuje wiele przepisów, jednak istnieje ten tradycyjny, dzięki któremu można wykonać sałatkę w zaledwie kilkanaście minut. Układana jest warstwowo, dlatego prezentuje się tak samo dobrze, jak smakuje.
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka;
- 1/2 kapusty pekińskiej lub 1 szt. mała;
- 7 szt. ogórków konserwowych;
- 1 średnia cebula;
- 1 puszka kukurydzy;
- 4 łyżki majonezu;
- 4 łyżki ketchupu;
- olej roślinny do smażenia;
- 1 duża łyżka przyprawy gyros.
Sposób przygotowania:
Sałatka z gyrosem układana jest warstwowo.
- Pierwsza warstwa: usmażone na oleju kawałki kurczaka, uprzednio pokrojone w kostkę, obsypane przyprawą. Należy ułożyć je na dnie salaterki i polać ketchupem.
- Druga warstwa: ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
- Trzecia warstwa: pokrojona w kostkę cebulka.
- Czwarta warstwa: odsączona z zalewy kukurydza i posmarowana majonezem, a następnie ketchupem.
- Piąta warstwa: kapusta pekińska pokrojona w średnią kostkę.
Sałatka z makaronem i kurczakiem gyros
Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić sałatkę gyros w wersji z makaronem, koniecznie spójrz na ten przepis.
Składniki:
- 150 g drobnego makaronu np. w kształcie gwiazdek czy ryżu;
- 600 g fileta z kurczaka;
- 1 papryka;
- 1 ogórek;
- 1 puszka kukurydzy;
- 2 łyżeczki przyprawy gyros;
- sól;
- pieprz;
- majonez.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w gyrosie, soli i pieprzu, a następnie smażymy na oleju roślinnym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kroimy ogórka, paprykę, dodajemy kukurydzę i majonez. Jeśli chcemy bardziej intensywnego smaku można przygotować sos do sałatki gyros. Wystarczy wymieszać majonez z ketchupem, dzięki czemu zyska zupełnie inny smak. Wszystko należy razem wymieszać, dzięki czemu powstanie sałatka mieszana, a nie warstwowa. W sytuacji, kiedy chcemy ułożyć ją warstwami można zastosować taką kolejność:
- usmażony filet kurczak,
- część makaronu,
- ogórek,
- majonez z ketchupem,
- papryka,
- część makaronu,
- kukurydza,
- majonez z ketchupem.
Tak ułożona sałatka będzie prezentowała się naprawdę znakomicie.
Sałatka gyros egzotyczna
Sałatka gyros może być wykonana w wersji egzotycznej, czyli z dodatkiem ananasa z puszki.
Składniki:
- 600 gram piersi z kurczaka lub indyka;
- przyprawa do kurczaka gyros;
- olej do smażenia;
- puszka kukurydzy;
- puszka ananasa;
- 4 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania:
Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą, a następnie podsmażyć na oleju. Kiedy ostygnie należy włożyć je do salaterki, dodać odsączoną kukurydzę oraz odsączony i pokrojony w kostkę ananas. Następnie wszystko należy wymieszać, dodać majonez. Pyszna sałatka gotowa. Prawda, że to proste?
Do takiej sałatki możemy dodać także ogórki, kapustę pekińską i ketchup. Możemy układać wszystko warstwami. W kuchni warto eksperymentować, tworząc własne potrawy, które odpowiadają naszym gustom kulinarnym.
Sałatka gyros warstwowa lub mieszana
Sałatka gyros to bardzo znana i ceniona przystawka, która króluje na polskich stołach. Doskonałe połączenie smaków oraz jej wygląd sprawiają, że pojawia się na każdej imprezie domowej czy tej organizowanej w lokalu. Istnieje wiele przepisów na sałatkę gyros, zarówno tych układanych warstwowo, jak i mieszanych. Dzięki nim można urozmaicić codzienne posiłki. Decydując się na sałatkę z gyrosa, warto zadbać o wybór jak najlepszych składników, dzięki którym danie zyska wspaniały smak i świetny wygląd. Mięso nie powinno być przesmażone, dodatkowo warto zadbać o odsączenie go z tłuszczu i ostygnięcie, dzięki czemu w sałatce nie będzie zbierała się woda.