Jednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!
Składniki:
fasolka szparagowa – obrana i ugotowana
6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami
3 łyżki masła
pół opakowania fety pokrojonej na kawałki
świeżo zmielony pieprz
2 pomidory malinowe pokrojone na kawałki
pół małej czerwonej cebuli – posiekanej drobno i posolonej
Przepis na letnią sałatkę z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym
Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć aż lekko zbrązowieje i będzie mieć orzechowy zapach. Morele podsmażyć na tym maśle kładąc je na patelni płaską stroną. Ułożyć je na talerzu i przykryć każdą kawałkiem fety. Na środek talerza nałożyć ugotowaną i odsączoną fasolkę. Na drugim końcu talerza położyć pomidory i posypać cebulą. Polać fasolkę i morele masłem, które zostało na patelni.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wygląda bajecznie dobrze i pewnie tak samo smakuje 🙂
Tak, morele i fasolka są pyszne
Nigdy nie myślałam o połączeniu fasolki i moreli 🙂 Brzmi bardzo ciekawie i koniecznie wypróbuję 🙂
Omnmnom <3 jadlbym 😀