Niedzielny obiad kurpiowski

Niedzielny obiad kurpiowski

Kurpie to idealny pomysł na weekendową wycieczkę z Warszawy. Mazowsze północno-wschodnie ma piękną przyrodę, ciekawe festyny i jest blisko, a jednocześnie zachowało swoją unikalną gwarę, folklor i kuchnię. W Puszczy Kurpiowskiej je się oczywiście dary lasu – jagody i miód. Dzisiejszy zestaw obiadowy inspirowany jest smakami kurpiowszczyzny to tradycyjna zupa jagodowa, którą zaskakuje korzennym smakiem goździków, ma piękny jagodowy kolor i robi się w minutę. Do tego babka ziemniaczana, która popularna jest nie tylko na Podlasiu, ale też na Kurpiach i fafernuchy, czyli ciasteczka marchewkowe z pieprzem,

 

Zupa jagodowa

Składniki zupę – 2 porcje:
pół kilo jagód (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru lub miodu
szczypta soli i po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i cynamonu

Składniki na kluski lane:
2 jajka
4 łyżki mąki
szczypta soli

kilka borówek lub jagód i listków bazylii do dekoracji.

Przepis na zupę jagodową z lanymi kluseczkami
Przygotować 2 małe garnki. W pierwszym zagotować litr wody, w którym będą gotowały się kluseczki, w drugim pół litra wody na zupę i przyprawy (po szczypcie mielonych goździków, kardamonu, soli i cynamonu).
W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki.
Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody i przyprawami wsypać jagody i cukier. Wyłączyć gaz i zmiksować zupę na gładko i przelać po połowie do 2 talerzy.
Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii.

babka ziemniaczana

Rejbak kurpiowski z marchewką

Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser!

Składniki:
kilo ziemniaków umytych i obranych
kilo marchewek umytych i obranych
3 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 jajka
pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej)
pół szklanki oleju
po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru
kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g)
kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Pełny przepis tutaj.
fafernuchy

Fafernuchy – ciasteczka marchewkowe z pieprzem

Na każdych kurpiowskich dożynkach i świętach podaje się pieprzne ciasteczka marchewkowe. Dlaczego są tak popularne? Bo ciasto zagniata się dosłownie chwilę, składniki są tanie i ogólnie dostępne (nawet nie trzeba jajek ani tłuszczu) a gotowe ciasteczka mają ciekawy pieprzny smak. Stąd pochodzi ich nazwa – pieprzowe ciasteczka.

Składniki:
350 g startej na tarce marchwi
ćwierć szklanki cukru
pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią)
płaska łyżka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
płaska łyżka mielonego cynamonu
duża szczypta soli

Przepis na fafernuchy

Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści sok i połączy się z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i pieprzem. Wymieszać mokre składniki (marchewka) z suchymi (mąka z przyprawami), zagnieść ręką na gęste ciasto, uformować z niego wałki i pokroić je na małe porcje jak kopytka na blacie podsypanym mąką.

Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej blasze (lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) i piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra – dół).


Related Posts

Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej zimy. My się zimy nie boimy, dlatego dziś będzie danie kojarzące się w wiosną. Narzekamy, że nie ma żadnej sezonowości i że można kupić nowalijki w środku grudnia, ale dziś będziemy coś z tego mieli. Byle do wiosny! Gzik to tradycyjna […]

Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

W czasie świąt wypada podać jakieś dania mięsne, nawet jeśli na co dzień nie jemy wieprzowiny. Taki zestaw możemy podać też na niedzielny obiad przez cały rok, żeby zachwycić naszych gości. Przepisy z tego zestawu pochodzą ze spotkania Magia Świąt, na które Akademii Smaku Sokołów […]




%d bloggers like this: