W czasie świąt wypada podać jakieś dania mięsne, nawet jeśli na co dzień nie jemy wieprzowiny.
Taki zestaw możemy podać też na niedzielny obiad przez cały rok, żeby zachwycić naszych gości.
Przepisy z tego zestawu pochodzą ze spotkania Magia Świąt, na które Akademii Smaku Sokołów i Dominik Moskalenko zaprosili grupę blogerów kulinarnych. Szef kuchni Sokołów przygotował przystawkę carpaccio z polędwiczki wieprzowej z sosem tuńczykowo-kaparowym (jak z vitello tonnato) oraz danie główne – schab nadziewany suszonymi owocami i podany z kuskusem.
Przystawka
Polędwiczka wieprzowa z sosem tuńczykowo-kaparowym
Składniki:
polędwiczka wieprzowa np. z serii Uczta Sokołów – ok pół kilo
Sól i pieprz do smaku
100 g odsączonych kaparów
100 g odsączonego tuńczyka
50 ml białego wina
50 ml majonezu
natka pietruszki do dekoracji
Przepis na polędwiczkę z sosem tuńczykowo-kaparowym
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Posolić i popieprzyć.. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 90°C i piec przez 20 minut. W tym czasie przygotować sos.
Sos tuńczykowo-kaparowy:
Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować na głoadką masę. Po wystudzeniu wymieszać z majonezem i jeszcze raz zblendować.
Danie główne
Schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem
Składniki:
porcja schabu np. Uczta Świeżość i Smak Sokołów
ok 150 g boczku surowego wędzonego
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
50 g suszonych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 ml brandy
Kasza:
200 g kaszy kuskus lub jaglanej
100 g zielonego ogórka – obranego i pokrojonego w drobną kostkę
50 g suszonych moreli – drobno pokrojonej
papryczka chili – bez pestek, drobno pokrojona
natka pietruszki do dekoracji
Przepis na schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem
Suszone owoce wymieszać, zalać brandy i zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn.
Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem w środku i napełnić owocowym farszem.
Owinąć schab boczkiem i zawinąć w folię do pieczenia.
Piec w piekarniku przez 75 minut w 90°C.
W tym czasie ugotować kuskus lub kaszę jaglaną, dodać pokrojoną drobno morelę, zielonego ogórka i papryczkę chili.
Schab przed podaniem pokroić w grube plastry.
Wymieszać składniki kaszy i podawać z plastrem pieczonego schabu i łyżką sosu z pieczenia.