Tak, jak Francja słynie z szampana i win z Bordeaux, w Hiszpanii króluje Rioja, a Niemcy chwalą się rieslingiem, taki i Nowa Zelandia ma swoją wizytówkę. Są to trunki produkowane ze szczepu Sauvignon Blanc, pochodzące z regionu Marlborough – przez wielu znawców uważane za najlepsze na świecie wina z tej odmiany winorośli.
Marlborough – region, w którym dni są gorące, a noce – chłodne
Nowa Zelandia to państwo, w którego skład wchodzi ponad 700 wysp, lecz dwie z nich – Wyspa Północna (Te Ika-a-Māui) oraz Południowa (Te Waipounamu) dominują pod względem powierzchni nad innymi terenami. To właśnie na północy Wyspy Południowej, oblewany wodami Pacyfiku, położony jest region, który powinien znać każdy fan wina – Marlborough.
To wyjątkowe miejsce na mapie Nowej Zelandii charakteryzuje się unikalnym, riasowym wybrzeżem składającym się z dziesiątek wysepek, morskim klimatem o dużej, dobowej amplitudzie temperatur oraz żwirowo-kamienistą, surową glebą z głęboko położoną warstwą wodonośną. Długi okres wegetacji oraz kombinacja wymienionych wcześniej cech to wręcz idealne warunki do uprawy winorośli, co zostało dostrzeżone wyraźnie w latach 70-tych XX wieku. Od tamtej pory waga tego miejsca stale rośnie, a obecnie trunki z regionu Marlborough odpowiadają za blisko 70% krajowej produkcji.
Marlborough i jego najważniejsze subregiony
Marlborough nie jest jednolitym regionem winiarskim. Zarówno w jego krajobrazie, klimacie i rodzajach gleb występują pewne różnice, które sprawiają, że niektóre odmiany winorośli lepiej czują się w konkretnych miejscach. Trzy główne subregiony Marlborough to doliny rzek Wairau i Awatere, a także Południowe Doliny, które mieszczą się pomiędzy ich korytami. To właśnie w tych miejscach znajduje się najwięcej winnic w całym regionie.
Dolina rzeki Wairau przebiega w okolicy Blenheim – najgęściej zaludnionego miasta Marlborough. Subregion ten znany jest w szczególności ze żwirowej gleby, dużej ilości opadów i zróżnicowania klimatycznego. Dolina Wairau jest miejscem uprawy wielu różnych odmian winorośli, które słyną z owocowych, tropikalnych aromatów.
Nieco na południe od rzeki Wairau znajdują się Południowe Doliny – ich gleba jest nieco cięższa i żyźniejsza niż na północy, a na zboczach otaczających gór doskonale odnajduje się ciemna odmiana Pinot Noir, która jest druga co do wolumenu zbiorów w całej Nowej Zelandii.
Położonym najbardziej na południe subregionem jest dolina rzeki Awatere. Mimo że jest to najmłodszy obszar w okolicy, w którym masowo uprawia się winorośl, przynosi on aż 1/3 plonów z całego Marlborough. Chłodny, suchy klimat jest doskonały do uprawy szczepu, z którego słynie Nowa Zelandia, a mianowicie Sauvignon Blanc. Dobrze rośnie tam także Pinot Noir.
Dlaczego warto poznać wina z regionu Marlborough?
Jeżeli lubicie owocowe, wyraziste wina, spróbowanie trunków z Nowej Zelandii można uznać wręcz za obowiązek. Już od kilkudziesięciu latach białe wina z regionu Marlborough są na ustach fanów na całym świecie – głównie ze względu na wspomnianą esencjonalność i niezwykle wyczuwalne, charakterne aromaty owoców tropikalnych, wzbogacone nutami mineralnymi.
Marlborough jest także coraz bardziej rozpoznawalne w świecie win musujących produkowanych metodą tradycyjną (szampańską). Producenci „bąbelków” z Nowej Zelandii intensywnie pracują nad doskonaleniem tych alkoholi i nad utrzymaniem ich wysokiej jakości, swoją inicjatywę nazywając ją Méthode Marlborough. Nowozelandzkie wina musujące ze szczepów pinot noir i chardonnay przyciągnęły już inwestycje od potężnych, francuskich domów szampana, które kojarzymy z najbardziej luksusowymi i pożądanymi trunkami!