Marlborough i jego doskonałe sauvignon blanc

Marlborough i jego doskonałe sauvignon blanc

Nowozelandzki region Marlborough w przeciągu ostatnich 50 lat stał się położoną w Nowym Świecie stolicą win wytworzonych ze szczepu sauvignon blanc. Dlaczego darzy się je taką estymą i czy inne odmiany również uprawia się w tym regionie?

Pół wieku winiarstwa w regionie Marlborough

Historia uprawy winorośli w tym wyjątkowym miejscu na mapie Nowej Zelandii może nie jest zbyt długa, lecz zdecydowanie intensywna. Początki datuje się na 1970 rok, kiedy to kupiono pierwsze, duże grunty pod winnice, które obsadzono winoroślą trzy lata później. Wystarczyło kilka wiosen, aby wino wytwarzane z rosnących tam winogron podbiło serca i umysły zarówno koneserów, jak i amatorów wina na całym świecie.

Marlborough – mimo iż jest relatywnie niewielkim regionem – jest wręcz idealny do uprawy winorośli. Liczby mówią same za siebie: rejon ten odpowiada za aż 2/3 całej narodowej produkcji wina w Nowej Zelandii! Można śmiało powiedzieć, że jest on krajową stolicą winiarstwa.

marlborough 2.jpeg

Co sprawia, że winorośl wręcz kocha Marlborough?

Marlborough jest regionem, w którym panują doskonałe warunki do uprawy winorośli. Jest to związane z kilkoma czynnikami, takimi, jak duże dobowe wahania temperatury (gorące dnie, zimne noce), długi okres wegetacyjny dzięki długim, łagodnym jesieniom, odpowiednia wilgotność powietrza dzięki oceanicznej bryzie, a także bardzo dobra, przepuszczalna, żwirowa gleba.

Pomimo swoich stosunkowo niewielkich rozmiarów, nowozelandzkie Marlborough nie jest jednolitym obszarem – dzieli się go na trzy główne subregiony: Dolinę Wairau, Południowe Doliny, a także Dolinę Awatere. Pierwszy z pomniejszych regionów położony jest na północ od miasta Blenheim i rozciąga się na zachód. Odpowiada on za produkcję 45% wina w regionie.

Bardziej na południe, dookoła miasta Seddon, rozciąga się Dolina Awatere, która ze względu na swoje położenie ma bardziej chłodny i surowy klimat, sprzyjający uprawie czerwonych odmian winorośli.

Pomiędzy wspomnianymi subregionami rozciągają się Południowe Doliny, których zróżnicowany, ale łagodniejszy klimat i bardziej gliniaste gleby powodują, że w tym miejscu uprawia się dużo różnorodnych odmian vitis vinifera.

Duma Marlborough, czyli białe wina

Nowozelandzki region, mimo dość zróżnicowanych upraw, słynie głównie z jednego, konkretnego szczepu, którym jest sauvignon blanc. Powstające z niego wina mają charakterystyczne aromaty: owoców tropikalnych, mokrych kamieni oraz specyficzne nuty agrestu. Ich unikatowość i naturalne zbalansowanie przyczyniły się do postrzegania win sauvignon blanc z Marlborough jako jednych z najlepszych w swojej kategorii. Do tego sukcesu przyczyniły się w dużej mierze wspomniane wcześniej warunki geograficzne.

Warto wiedzieć, że w regionie Marlborough nie uprawia się jedynie sauvignon blanc, ale chociażby także chardonnay. Wina z tej odmiany są tropikalne i orzeźwiające, w dużej mierze pozbawione nut dębowych, które kojarzą się z wanilią, czy tostami. Próżno szukać ich w trunkach z Nowej Zelandii.

Marlborough to także dobre pinot noir

Pod względem wolumenu zbiorów, drugie miejsce po białej odmianie sauvignon blanc zajmuje czerwone pinot noir, uprawiane głównie na południe od Doliny Wairau. Wina produkowane z tej odmiany są bardzo wyraziste. Obecne są w nich nuty przypraw i ziół, ale przede wszystkim wiśni, śliwki i malin.

Pinot Noir z Marlborough często wykorzystywane jest także jako surowiec do wytwarzania win musujących, co ciekawe, z wykorzystaniem metody tradycyjnej, czyli procesu produkcji, z którego korzysta się do wytwarzania francuskiego szampana. Wina te są dobrze zbalansowane i prezentują wyraźne, owocowe aromaty.

Artykuł partnera.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *