Materiał partnera #pijodpowiedzialnie
Narodowy trunek Hiszpanii? Chyba każdy bez chwili zastanowienia odpowie, że jest nim wino. Ciepły, letni wieczór przy kieliszku lekkiego, białego Albariño i talerzu z tapas w zatłoczonej restauracji to jeden z najbardziej typowych obrazów życia w Hiszpanii. Jeśli chcecie przenieść się, choć na chwilę na Półwysep Iberyjski, koniecznie przeczytajcie, jaki trunek kupić.
Hiszpańskie wino oznacza różnorodność
Niezwykła różnorodność geograficzna i klimatyczna Hiszpanii jest powodem, dlaczego w tym kraju uprawia się tak dużą liczbę odmian winorośli. Hiszpańskie winnice rozciągają się od zielonych, falujących wzgórz na północy po jałowe rejony na południu, a ogromne bogactwo gleby i wody jest tym, co czyni hiszpańskie wina tak wyjątkowymi i niepowtarzalnymi.
Ta różnorodność znajduje odzwierciedlenie w liczbach – cały kraj jest podzielony na 12 głównych regionów winiarskich, które w przybliżeniu odpowiadają jego 17 wspólnotom autonomicznym i 138 oficjalnym oznaczeniom win (od 2020 roku).
Hiszpańskie wina dzieli się na dwie kategorie – dotyczące czasu dojrzewania i miejsca pochodzenia. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z pięcioma oznaczeniami od „Joven”, co dosłownie oznacza „młody”, po „Gran Reserva”, które jest zarezerwowane dla win dojrzewających co najmniej 5 lat, z czego 18 miesięcy w beczce (dla win czerwonych) albo przynajmniej 4 lata, w tym przez pół roku w beczce (dla win białych i różowych).
W drugiej kategorii znajdziemy sześć oznaczeń od „Vino de Mesa”, które spełnia wymogi sanitarne, ale zostało wyprodukowane z winogron o nieustalonym pochodzeniu i jakości, po „Vino de Pago”, pochodzące z konkretnej, renomowanej winnicy.
Jak Hiszpania to vino tinto
Pierwsze skojarzenie z Hiszpanią to dla wielu osób czerwone wino. I zwykle jest to Rioja, pochodząca z regionu La Rioja w dolinie rzeki Ebro. To rodzaj wytrawnego wina z aromatami owoców pestkowych, na przykład dojrzałych lub suszonych śliwek, z nutą ziół lub wanilii.
Innym popularnym winem z Hiszpanii jest pochodzące z regionu Castilla y León Ribera Del Duero, Jest to trunek, który zadowoli koneserów ciężkich, intensywnych win z aromatem wanilii, goździków i cynamonu.
Z kolei butelka katalońskiego Priorat może mocno nadwyrężyć nasze portfele! Jest to zdecydowanie jedno z najdroższych, hiszpańskich win, co wynika z niewielkich plonów i trudnych warunków uprawy. Wiele winnic jest położonych na tak stromych terenach, że wymaga to tworzenia specjalnych tarasów.

Coś dla miłośników orzeźwiających smaków
Jeśli nie przepadamy za ciężkim, korzennym aromatem, a zdecydowanie wolimy wina lekkie i orzeźwiające, to do gustu powinno nam przypaść Albariño, w którym można wyczuć nuty cytrusów i brzoskwini. To produkowane w północno-zachodniej Hiszpanii i Portugalii wino będzie świetnie korespondować z lekkimi daniami na bazie owoców morza i ryb. Podobnie jak wracające do łask Godello, w którym oprócz cytrusów można też wyczuć jabłka oraz charakterystyczną nutę mineralną.
Życzymy udanych degustacji!