Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej zimy. My się zimy nie boimy, dlatego dziś będzie danie kojarzące się w wiosną. Narzekamy, że nie ma żadnej sezonowości i że można kupić nowalijki w środku grudnia, ale dziś będziemy coś z tego mieli. Byle do wiosny!

Gzik to tradycyjna poznańska potrawa, ale ja poznałam ją bliżej dopiero na studiach jako nie bardzo stała bywalczyni baru Przekąski Zakąski, kiedy jeszcze pracował tam Pan Roman. Pan Roman ma dziś własną knajpę na Ludnej, ale kiedyś był gwiazdą baru w Europejskim, bo całował rączki dam i zdawał się kojarzyć stałych bywalców (albo udawał, że ich kojarzy). Koncept baru z wódką zrobił w międzyczasie karierę i jest prawie w każdym mieście, ze swoimi napojami alkoholowymi za 5 zł i zakąskami za dychę. Jedynym wegetariańskim daniem w Przekąskach oprócz rybnej awanturki, która nie zawsze była, był właśnie gzik. Niesamowicie dobry ziemniak z twarożkiem i warzywami. Obiadowa wersja kanapki z twarożkiem, która jest moim ulubionym śniadaniem. Tak zaczęła się moja wielka miłość do tej potrawy.

Składniki:

kilka ładnych,średnich ziemniaków
250 g białego sera twarogowego
pół małego opakowania śmietany 12%
mała cebula
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz i sól

 

Jak zrobić poznański gzik?

Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką do warzyw, ugotować w mundurkach. Po prostu wkładam je nieobrane do wrzątku i gotuję 30 minut. Zostawiamy je do przestygnięcia.

W tym czasie robimy swoją ulubioną wersję twarożku. Ja lubię go z dużą ilością szczypiorku i rzodkiewką. Zaczynam od drobnego posiekania cebuli i szczypiorku. Rzodkiewkę kroję w plasterki. Zostawiam sobie trochę szczypiorku i rzodkiewek do dekoracji. Resztę dokładnie mieszam z twarożkiem, śmietaną, szczyptą soli i cebulką.
Ziemniaka kroję na pół i obieram ze skórki. Nakładam na każdą połówkę ziemniaka łyżkę twarożku i dekoruję szczypiorkiem i rzodkiewką.

Gzik jest najlepszy, kiedy ziemniak jest jeszcze ciepły.

gzik


Related Posts

Niedzielny obiad kurpiowski

Niedzielny obiad kurpiowski

Kurpie to idealny pomysł na weekendową wycieczkę z Warszawy. Mazowsze północno-wschodnie ma piękną przyrodę, ciekawe festyny i jest blisko, a jednocześnie zachowało swoją unikalną gwarę, folklor i kuchnię. W Puszczy Kurpiowskiej je się oczywiście dary lasu – jagody i miód. Dzisiejszy zestaw obiadowy inspirowany jest smakami kurpiowszczyzny to tradycyjna zupa jagodowa, którą zaskakuje korzennym […]

Gzik – ziemniaki z pastą jajeczną

Gzik – ziemniaki z pastą jajeczną

Uwielbiam gzik z twarożkiem, ale ziemniaki można jeść też z każdą inną pastą kanapkową – będą sycące i bezglutenowe.   Składniki: kilka ładnych, średnich ziemniaków pasta jajeczna – przepis tutaj kilka rzodkiewek do dekoracji   Jak zrobić gzik z pastą jajeczną? Ziemniaki myjemy i szorujemy szczotką do warzyw, gotujemy w mundurkach przez 30 minut. Zostawiamy […]