To bardzo niepozorny przepis, który warto przetestować, bo smakuje dużo bardziej efektownie niż wygląda. Pieczone jabłko nasiąka alkoholem i ma bardzo bogaty, aromatyczny smak. Kiedy wiele starych przepisów wyszło z mody, albo jest zbyt niepraktyczne, żeby jeść je na co dzień, to doskonały szybki i prosty deser oraz kryzysowe danie na okoliczność wizyty niezapowiedzianych gości.
Składniki na każdą osobę:
duże jabłko do pieczenia
pół łyżeczki cukru
łyżka żubrówki (może być też anyżówka lub rum)
Jak przygotować pieczone jabłka?
Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je z pestek i ogryzka, ale tak, żeby nie zrobić dziury na wylot, bo wtedy w zagłębieniu nie będą gromadzić się soki. Wsypujemy cukier i alkohol.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku na środkowej półce.