Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem

Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem

Uwielbiam pieczonego pora i zapiekanki warzywne. Ostatnio dodaję też do wszystkiego cukinię pokrojoną w cienkie paski, która doskonale zastępuje makaron w zapiekankach. Takie danie to idealny posiłek dla kogoś, kto pracuje w domu. Piecze się samo, a przygotowanie składników zajmuje dosłownie chwilkę. Całość jest słona, rybna i mocno cebulowo-porowo-czosnkowa. Idealne smaki na zimę!

zapiekanka

Składniki:
opakowanie mrożonych różyczek brokuła lub różyczki z 1 świeżego brokuła
2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski
200 wędzonego łososia
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
por pokrojony w cienkie plasterki
120 g wędzonego twarogu (pół opakowania)
opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego

3 całe jajka
2 ząbki czosnku
po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze lekko twarde. W naczyniu do zapiekania układamy cienkie paski cukinii.  Jeśli chcesz możesz je lekko posolić, ale pamiętaj, że ryba i serek są słone. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia.
Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół).

Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można podsmażyć przez chwilę cukinię, cebulę i pora, zanim je zapieczesz, ale nie jest to konieczne.

zapiekanka2


Related Posts

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. […]

Topinambur zapiekany z serem

Topinambur zapiekany z serem

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami