Sałatka z cukinii i fety

Sałatka z cukinii i fety

Jeśli nie próbowaliście cukinii na surowo, to przegraliście życie. Taka sałatka pokazuje, że wcale nie musimy dusić czegoś godzinami, żeby było dobre, i że można odkryć na nowo składnik, który znamy już na wylot. I że wszystko jest dobre, jeśli zostanie pokrojone dostatecznie cienko 😉
Składniki:
2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski i posolone
pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki
garstka podprażonych na patelni płatków migdałów
kilka listków mięty do dekoracji
sos:
łyżka octu jabłkowego
łyżka miodu
szczypta pieprzu, chili oregano
Przygotowanie:
Ucieramy sos z octu, miodu i przypraw. Skrapiamy nim wyłożone na talerzu cukinie, żeby zmiękły. Posypujemy fetą i migdałami, dekorujemy miętą, Odstawiamy na godzinę i podajemy.
Opcja:
Jeśli potrzebujesz coś bardziej sycącego, to wystarczy dodać do sałatki odsączoną puszkę groszku.

 

cukinia-z-feta


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją w Hard Rock Cafe, ale robi się ją dosłownie chwilkę. Jest to też wariacja na temat sałatek […]

Zimowa sałatka z czerwoną kapustą

Zimowa sałatka z czerwoną kapustą

Zimą też chcemy jeść sałatki i odżywiać się zdrowo surówkami. Tęsknimy za kolorowym letnim jedzeniem i często brakuje nam witamin. Jest teraz czas na czerwoną kapustę i marchew. Pod dostatkiem jest gruszek do których doskonale pasuje ser pleśniowy blue i nerkowce. Całość podkręcona marynatą z odrobiną czosnku, więc żadne wirusy nam nie straszne. Jeśli znudziła wam się […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *