Jeśli nie próbowaliście cukinii na surowo, to przegraliście życie. Taka sałatka pokazuje, że wcale nie musimy dusić czegoś godzinami, żeby było dobre, i że można odkryć na nowo składnik, który znamy już na wylot. I że wszystko jest dobre, jeśli zostanie pokrojone dostatecznie cienko 😉
Składniki:
2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski i posolone
pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki
garstka podprażonych na patelni płatków migdałów
kilka listków mięty do dekoracji
sos:
łyżka octu jabłkowego
łyżka miodu
szczypta pieprzu, chili oregano
Przygotowanie:
Ucieramy sos z octu, miodu i przypraw. Skrapiamy nim wyłożone na talerzu cukinie, żeby zmiękły. Posypujemy fetą i migdałami, dekorujemy miętą, Odstawiamy na godzinę i podajemy.
Opcja:
Jeśli potrzebujesz coś bardziej sycącego, to wystarczy dodać do sałatki odsączoną puszkę groszku.