Wielkanoc zero waste

Wielkanoc zero waste

Święta, święta i po świętach. Wielkanoc to tak naprawdę 3-dniowy weekend a kupujemy jakby we wtorek miał być potop. Co zrobić, żeby nie zmarnować dekoracji typu rzeżucha, nadmiaru jajek, białej kiełbasy i resztki z otwartej butelki wina?

Na Mazowszu zamiast żurku na Wielkanoc jada się barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem. Kiedy żurek nam się przeje możemy wypróbować ten przepis.

Barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Składniki na 3 porcje:

litr bulionu
pół litra zakwasu z buraka
podsmażona na patelni biała kiełbasa
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżeczki chrzanu
szczypiorek do dekoracji

Przepis na barszcz czerwony z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Na talerzu ułożyć kiełbasę, 2 połówki jajka i łyżeczkę chrzanu.
W garnku podgrzać bulion, dodać do niego zakwas i przelać na talerze.
Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną zielenią.

W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawiają się szparagi. Najlepszy sos do nich można zrobić, jeśli zostało nam za dużo jajek na twarto.

Szparagi z sosem Bolzano

Szparagi z sosem Bolzano

Składniki na 2 porcje:

pęczek szparagów – odcinamy końcówki

sos:

3 jajka na twardo – drobno posiekane
łyżka octu jabłkowego
łyżka musztardy
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki majonezu
łyżka oliwy
rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki)

Przepis na szparagi z sosem Bolzano

Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą

Bigos jemy na wszystkie święta. Zwykle trochę go zostaje. Co z nim zrobić?

Bigos z kimchi

Bigos z kimchi

Składniki:

pół kilo bigosu
ćwierć kilo kimchi

Przepis na bigos z kimchi

Wymieszać gorący bigos z kimchi i podawać od razu.

Białą kiełbasę jemy zwykle raz do roku. Co można z nią zrobić po świętach?

Kanapki z białą kiełbasą i winogronami

Kanapki z białą kiełbasą i winogronami

Składniki:

humus do posmarowania chleba
surowa biała kiełbasa na każdą osobę
mały ząbek czosnku – przetarty przez praskę
po szczypcie majeranku, papryki, kuminu
czerwona cebula cienko pokrojona
kilka ciemnych winogron na osobę
podprażone pestki słonecznika

Przepis na kanapki z białą kiełbasą i winogronami

Kiełbasę wyjąć z osłonki, połamać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek i przyprawy. Na tłuszczu z kiełbaski podsmażyć cebulę zostawiając trochę surowej cebuli do dekoracji. Po chwili dodać na patelnię winogrona.
Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą.

Moja ulubiona zupa to PLS patato leek soup z przepisu Alison Roman. Jej sekret to mnóstwo koperku i innej zieleniny. Dlaczego by nie wykorzystać rzeżuchy, która została po świętach?

Zupa z ziemniaków i pora z rzeżuchą

Zupa z ziemniaków i pora z rzeżuchą

Składniki:

2 łyżki masła
2 cebule – obrane i pokrojone w piórka
kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki
2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki
2 kostki rosołowe
duży pęczek koperku
łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
rzeżucha do dekoracji

Przepis na zupę z ziemniaków i pora z rzeżuchą

Na maśle podsmażyć cebulę, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryć warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i posiekany pęczek koperku. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą.

A co zrobić. jeśli zostanie nam otwarte wino? Ciasto!

Ciasto z czerwonym winem

Ciasto z czerwonym winem

Składniki:

szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
ćwierć szklanki kakao
2 łyżki kawy inki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli i tyle samo cynamonu
szklanka jogurtu
pół szklanki oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szklanka wytrawnego czerwonego wina

Przepis na ciasto z czerwonym winem

Wymieszaj mokre składniki i zmiksuj je w dużej misce. Następnie dodaj suche składniki do tego naczynia i zmiskuj do połączenia się składników.
Piecz w keksówce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.


Related Posts

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Nadmiar bigosu czy kapusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już nie jest tak zabawny temat. Po prostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest jeszcze pierwszy i drugi dzień świętowania (zwykle poza domem) i nagle po kilku dniach te świąteczne potrawy są już […]

Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste

Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste

Zawsze byłam psychofanem raviolo z restauracji Mąka i woda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu książkach kucharskich zaczynając od “Retrowarzywa” do niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja)  jest przepis na to danie. Do tej pory nie szło mi jednak robienie tego przysmaku w domu, bo zniechęciło mnie zagniatanie ciasta na pierogi, robienie nadzienia […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *