Czy zaczęliście już sezon grillowy?
Powoli można już zacząć planować co zjemy, gdy sezon grillowy będzie w pełni. Klasyki to oczywiście hamburgery, kiełbaski i kaszanki, ale to może się szybko przejeść. Czy może uważacie, że kiełbaski z grilla nie mogą się znudzić? Zobaczcie w takim razie hamburgery z mango, szaszłyki i sałatki.
Lato to czas sałatek, które doskonale pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód, gdy przyjadą goście.. Taka sałatka w połączeniu z mięsem z grilla i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad.
Byłam już na bardzo udanych grillach, gdzie daniem głównym była butelka wina, i zwykłe kiełbaski. W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Można jednak zrobić coś bardziej ambitnego.
Zwłaszcza jeśli mamy dobry sprzęt do grillowania. Bardzo dobre opinie mają grille na pellet drzewny firmy Weber. Pellet to sposób na wykorzystanie resztek poprodukcyjnych z tartaków i zakładów stolarskich i bardziej ekologiczna alternatywa dla węgla. Trociny poprodukcyjne są suszone i sprasowywane pod ciśnieniem. Taki materiał to doskonały pomysł na grilla.
Przepisy na grilla
Mangoburger
Składniki na każdą osobę:
bułka do hamburgera, przekrojona
150 g zmielonej wołowiny
czosnek przetarty przez praskę
pieprz
plasterek mango szerokości ok 0,5 centymetra
kilka plasterków ogórka
marynowana marchewka (opcjonalnie)
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki
Pełny przepis
Szaszłyki z kiełbasek i szparagów
Składniki:
Kiełbaski wieprzowe
szparagi – 1 sztuka na każdy szaszłyk
patyczki do szaszłyków
Szparagi i kiełbaski kroimy na kawałki. Każdą kiełbaskę, składamy na pół i nabijamy na patyczek. Przekładamy kawałkami szparaga.
Pieczemy na grillu około 15 minut.
Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla
Składniki:
pół kilo piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę
4 plasterki ananasa obrane i pokrojone na kawałki
3 papryki pokrojone na ćwiartki
ostra papryczka pokrojona w centymetrowe kawałki
cebula obrana i pokrojona na kawałki
3 szalotki obrane i przekrojone na pół
Marynata:
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego, wędzonej papryki i kurkumy
4 ząbki czosnku
łyżeczka pasty chili
pół szklanki oleju rzepakowego
patyczki do szaszłyków
Pełny przepis
Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli
Składniki:
400 g fasoli z puszki
słoik ogórków kiszonych – ok. 300 g po odsączeniu
słoik karczochów – odsączonych z zalewy
mały słoik czarnych oliwek – odsączonych
garść posiekanych orzechów włoskich
pęczek koperku – posiekany
sos:
czubata łyżka musztardy ziarnistej
łyżka octu jabłkowego
łyżka oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
pół łyżeczki papryki chili
świeżo zmielony pieprz
Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli
Wymieszać składniki sosu i zalać nim w misce odsączoną fasolę, pokrojone na ćwiartki ogórki, pokrojone na połówki karczochy, oliwki, orzechy i koperek.
Sałatka szopska z groszkiem
Składniki:
2 ogórki szklarniowe – obrany i pokrojony na plasterki
2 papryki – zielona i czerwona – oczyszczone i pokrojone na kawałki
6 dojrzałych pomidorów – pokrojonych na ósemki
pęczek natki pietruszki – posiekanej
duża czerwona cebula – drobno pokrojona w krążki
opakowanie sera szopskiego lub bałkańskiego
duża puszka groszku – odsączona
oliwa z oliwek lub olej do dekoracji
świeżo zmielony pieprz
Pełny przepis
Krewetki w panierce
Składniki na 4 porcje:
24 krewetki średniej wielkości
olej do smażenia
mąka do oprószenia krewetek
sos tatarski wymieszany z tabasco do podania
panierka
Pełny przepis
Nachosy z serem
Składniki na 2 porcje:
upakowanie nachosów np. solonych
2 pomidory
100 g tartego sera żółtego
guacamole:
ćwierć małej cebuli pokrojonej w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok i skórka z limonki
szczypta pieprzu
dojrzałe awokado – obrane i bez pestki
Przepis na nachosy z guacamole i serem
Nachosy układamy na talerzu żaroodpornym razem z pomidorami. Możemy zrobić 2 porcje na osobnych talerzykach lub duży wspólny talerz. Posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę wkładając do nagrzanego grilla, żeby ser się stopił. W tym czasie wszystkie składniki na guacamole blendujemy na gładką masę. Wyjmujemy chipsy z grilla, dekorujemy guacamole i jemy na ciepło ciesząc się ciągnącym się serem.
Partnerem zestawienia przepisów jest Weber.