Najlepsze przepisy na grilla

Najlepsze przepisy na grilla

Czy zaczęliście już sezon grillowy?

Powoli można już zacząć planować co zjemy, gdy sezon grillowy będzie w pełni. Klasyki to oczywiście hamburgery, kiełbaski i kaszanki, ale to może się szybko przejeść. Czy może uważacie, że kiełbaski z grilla nie mogą się znudzić? Zobaczcie w takim razie hamburgery z mango, szaszłyki i sałatki.

Lato to czas sałatek, które doskonale pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód, gdy przyjadą goście.. Taka sałatka w połączeniu z mięsem z grilla i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. 

Byłam już na bardzo udanych grillach, gdzie daniem głównym była butelka wina, i zwykłe kiełbaski. W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Można jednak zrobić coś bardziej ambitnego.

Zwłaszcza jeśli mamy dobry sprzęt do grillowania. Bardzo dobre opinie mają grille na pellet drzewny firmy Weber. Pellet to sposób na wykorzystanie resztek poprodukcyjnych z tartaków i zakładów stolarskich i bardziej ekologiczna alternatywa dla węgla. Trociny poprodukcyjne są suszone i sprasowywane pod ciśnieniem. Taki materiał to doskonały pomysł na grilla.

grillowanie

Przepisy na  grilla

Mangoburger

Składniki na każdą osobę:

bułka do hamburgera, przekrojona

150 g zmielonej wołowiny

czosnek przetarty przez praskę

pieprz

plasterek mango szerokości ok 0,5 centymetra

kilka plasterków ogórka

marynowana marchewka (opcjonalnie)

Sos:

łyżka majonezu

łyżeczka sosu chili np. sriracha

łyżka soku z limonki

Pełny przepis

szaszłyki

Szaszłyki z kiełbasek i szparagów 

Składniki:

Kiełbaski wieprzowe

szparagi – 1 sztuka na każdy szaszłyk

patyczki do szaszłyków

Szparagi i kiełbaski kroimy na kawałki. Każdą kiełbaskę, składamy na pół i nabijamy na patyczek. Przekładamy kawałkami szparaga.

Pieczemy na grillu około 15 minut.

szaszłyki

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Składniki:

pół kilo piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę

4 plasterki ananasa obrane i pokrojone na kawałki

3 papryki pokrojone na ćwiartki

ostra papryczka pokrojona w centymetrowe kawałki

cebula obrana i pokrojona na kawałki

3 szalotki obrane i przekrojone na pół

Marynata:

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego, wędzonej papryki i kurkumy

4 ząbki czosnku

łyżeczka pasty chili

pół szklanki oleju rzepakowego

patyczki do szaszłyków

Pełny przepis

Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Składniki:

400 g fasoli z puszki

słoik ogórków kiszonych – ok. 300 g po odsączeniu

słoik karczochów – odsączonych z zalewy

mały słoik czarnych oliwek –  odsączonych

garść posiekanych orzechów włoskich

pęczek koperku – posiekany

sos:

czubata łyżka musztardy ziarnistej

łyżka octu jabłkowego

łyżka oliwy

łyżka sosu sojowego

łyżeczka miodu

pół łyżeczki papryki chili

świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Wymieszać składniki sosu i zalać nim w misce odsączoną fasolę, pokrojone na ćwiartki ogórki, pokrojone na połówki karczochy, oliwki, orzechy i koperek.

Sałatka szopska z groszkiem

Składniki:

2 ogórki szklarniowe – obrany i pokrojony na plasterki

2 papryki – zielona i czerwona – oczyszczone i pokrojone na kawałki

6 dojrzałych pomidorów – pokrojonych na ósemki

pęczek natki pietruszki – posiekanej

duża czerwona cebula – drobno pokrojona w krążki

opakowanie sera szopskiego lub bałkańskiego

duża puszka groszku – odsączona

oliwa z oliwek lub olej do dekoracji

świeżo zmielony pieprz

Pełny przepis

Krewetki w panierce

Składniki na 4 porcje:

24 krewetki średniej wielkości

olej do smażenia

mąka do oprószenia krewetek

sos tatarski wymieszany z tabasco do podania

panierka

Pełny przepis

Nachosy z guacamole

Nachosy z serem

Składniki na 2 porcje:

upakowanie nachosów np. solonych

2 pomidory

100 g tartego sera żółtego

guacamole:

ćwierć małej cebuli pokrojonej w piórka

ząbek czosnku przetarty przez praskę

sok i skórka z limonki

szczypta pieprzu

dojrzałe awokado – obrane i bez pestki

Przepis na nachosy z guacamole i serem

Nachosy układamy na talerzu żaroodpornym razem z pomidorami. Możemy zrobić 2 porcje na osobnych talerzykach lub duży wspólny talerz. Posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę wkładając do nagrzanego grilla, żeby ser się stopił. W tym czasie wszystkie składniki na guacamole blendujemy na gładką masę. Wyjmujemy chipsy z grilla, dekorujemy guacamole i jemy na ciepło ciesząc się ciągnącym się serem.


Related Posts

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa, którą przyrządza się na specjalnej patelni. W podstawowym przepisie znajdziemy bogactwo owoców morza, warzyw oraz pysznego ryżu.

Mangoburger

Mangoburger

Ostatnie kilka dni spędziłam na działce w towarzystwie grilla i rodziny. Nie jest to zbyt zdrowe, ale majówka jest raz do roku. Ponieważ szaszłyki, kiełbaski i steki już były grane, przyszła kolej na hambuksy. Bardzo lubię mango, więc na koniec majówkowego sezonu grillowego był mangoburger – hamburger z mango. Składniki na każdą osobę: bułka do hamburgera, przekrojona 150 g […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.