Żurek chrzanowy

Żurek chrzanowy

Właściwie to taka zupa chrzanówka będzie przebojem nie tylko wielkanocnym, ale też codziennym, bo robi się chwilkę. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś ostrego i sycącego na rozgrzewkę. Jak wszystkie przepisy z tego bloga jest to wersja uproszczona, odchudzona i szybsza, ale za to pyszniejsza i bardziej efektowna. Piękny kolor zawdzięcza zmiksowanej marchewce z włoszyzny – do tego nic się nie marnuje.

Żurek z chrzanem to oczywiście tradycyjna potrawa regionalna z południowej Polski. Doskonała na świąteczne przejedzenie i roślinny antybiotyk, który poradzi sobie z każdym przeziębieniem na przednówku. Do tego jest pyszny i pikantny!

 

Składniki

pęczek włoszczyzny na bulion

cebula

5 ząbków czosnku

4 ziemniaki

2 kawałki białej kiełbasy

po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego

kilka listków laurowych

 

pół litra zakwasu na żur kupnego lub domowego (tutaj przepis)

mały słoik chrzanu ok 150 g

jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję

koperek do dekoracji

Żurek chrzanowy na Wielkanoc - zupa chrzanowa na zakwasie

Przepis na żurek chrzanowy na Wielkanoc

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z kiełbasą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.

Następnie odcedzamy bulion i wkładamy do niego włoszczyznę (bez ziemniaków, kiełbasy, pora i resztek przypraw). Blendujemy zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość była ciepła, ale nie wrząca, bo wtedy tracimy probiotyczne właściwości domowego zakwasu na żur.  Podajemy na talerzu lub w chlebie udekorowane przekrojonym na pół jajkiem, pokrojoną w plasterki kiełbasą i ziemniakami z zupy. Posypujemy koperkiem.


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *