Ciasteczka z żołędzi

Ciasteczka z żołędzi

Często chodzę na warsztaty gotowania. Moje ulubione to kuchnia rekonstrukcyjna w Villi Intrata w Wilanowie. Przepisy pochodzą ze starych książek kucharskich lub wręcz ze stołów wilanowskich królów.

Ostatnio byłam na warsztatach o dziczyźnie. Chyba nie kupię już po nich żadnej dziczyzny do przygotowania w domu, bo nasłuchałam się co oznacza 2 klasa mięsa w przypadku mięsa z polowań, w którym mogę znaleźć śrut czy kawałki kości po nie do końca trafionym strzale myśliwego i jak trudno jest utrzymać reżim higieniczny na polowaniu. Historie o tym, że dzik zeżre wszystko też nie były bardzo zachęcające, jeśli musi się potem kroić wielką łopatkę z dzika z dziurą od kuli na wylot.
W każdym razie warto było się wybrać, żeby posłuchać opowieści o dziczyźnie w polskiej kuchni na stołach szlacheckich, kościelnych i kłusowniczych. Przepyszny był też deser, którego elementem były moje ulubione ostatnio ciasteczka z mąki z żołędzi.
Na warsztacie były częścią deseru z pieczonego w piekarniku jabłka i kremu waniliowego, ale są tak pyszne, że można je jeść bez niczego. Jeśli kochacie dziką kuchnię, to zapraszam.

Składniki:

100 g mąki z żołędzi
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
150 g zimnego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
żółtko z jajka
3 łyżki wódki (może być smakowa)

Przepis na ciasteczka z żołędzi

Mąki, cukier i masło zagniatamy na stolnicy. Dodajemy wanilię, żółtko i wódkę i dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywamy od ciasta porcje wielkości orzecha włoskiego, robimy z nich kulki i rozpłaszczamy dłonią lub wałkiem na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, żeby uzyskać ciasteczka o nieregularnym okrągłym kształcie. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra – dół przez ok. 20 minut. Możemy jeść je bez niczego lub podać z nadziewanymi jabłkami i sosem waniliowym jak na warsztatach w Villa Intrata.


Related Posts

Proste przepisy na kruche ciasteczka, które zrobią furorę tej jesieni

Proste przepisy na kruche ciasteczka, które zrobią furorę tej jesieni

Prosty przepis na kruche ciasteczka oraz różne wariacje na ich temat, które będą doskonałym dodatkiem do kawy w chłodne jesienne dni.

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

Mirabelki są bardzo retro. Kwaśne i pyszne. Kojarzą mi się z babciowymi smakami, sadami i zamiłowaniem do kultury francuskiej. Nawet jeśli nie przygotowujesz dużo własnych przetworów, to dżem z mirabelek na pewno warto. Nie jest dostępny w każdym sklepie, więc jeśli podamy komuś taki dżem, od razu będzie wiadomo, że to domowy i własnej roboty. W mojej rodzinie to też jeden z przepisów na dziką kuchnię. Ponieważ […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *