Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Od jakiegoś czasu jestem działkowym hodowcą topinamburu. To jedne z najprostszych warzyw do posadzenia na działce. Rośnie samo. Ma 2 metry wysokości, więc żadne chwasty mu nie groźne. Jeśli się raz posadzi, to nie trzeba pamiętać o ponowieniu upraw, bo z kawałków, które przeoczyliśmy przy zbieraniu wyrastają nowe w przyszłym roku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem. Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie i efekt murowany.

topinambur

Składniki surówki z topinamburu:

 

pęczek rzodkiewki – umyty
5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych nożem
pół czerwonej papryki – drobno posiekanej
2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
szczypiorek lub dymka drobno posiekane
3 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze)

surówkę z topinamburu - kimchi z topinamburem

Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką

Rzodkiewkę i topinambur kroimy na plasterki. Dodajemy paprykę, dymkę i pozostałe składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy oczywiście z herbatą z plasterkiem topinamburu.


Related Posts

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak, bo ma nieregularny kształt. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. […]

Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je do tego dania. Jeśli chcecie przepis na prawdziwy koreański bibimbap zajrzyjcie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *