Jednym z moich ulubionych dań jest tatar a że staram się jeść więcej ryb to często robię tatara ze śledzia.
Najczęściej klasyczną wersję taratra ze śledzia z groszkiem, ale kiedy mam ochotę na coś pikantniejszego to dobrze sprawdza się pikantny tatar ze śledzia z papryką, ogórkiem i chilli. Dodaje energii, bo jest kolorowy i pikantny.
Idealna sprawa na Sylwestra i na święta.
Składniki na każdą osobę:
3 filety śledziowe w oleju – odsączone
pół czerwonej papryki – drobno posiekanej w kostkę
pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę
kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie)
ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
sok z całej limonki
łyżeczka oleju (u mnie lnianego)
pół łyżeczki ostrej pasty chili
pół pęczka szczypiorku lub dymki – drobno posiekane
Przepis na tatara ze śledzia z papryką, ogórkiem i chilli
Filety śledziowe i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy paprykę, grzybki, ogórek, dymkę i przyprawy. Mieszamy i podajemy udekorowane posiekaną dymką.