Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je do tego dania. Jeśli chcecie przepis na prawdziwy koreański bibimbap zajrzyjcie do książki „Tradycje kulinarne Korei
Składniki na 2 porcje
250 g wołowiny
1 ząbek czosnku przetartego przez praskę
2 łyżeczki sosu sojowego
pól łyżki oleju sezamowego
pieprz
woreczek ryżu
tofu pokrojone w plasterki
Opakowanie kupnego kimczi albo:
marchewka po koreańsku – tutaj przepis
kimczi albo inna kiszonka – tutaj przepis
Zaczynamy od przygotowania marchewki i kimczi poprzedniego dnia. Jeśli się śpieszymy wystarczy kupne kimczi, które dostępne jest w każdym sklepie azjatyckim.
Wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki oleju sezamowego, rozdrobniony ząbek czosnku, pieprz.  Smażymy aż będzie miękka.
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Układamy na talerzu gorący ugotowany ryż, a na nim po okręgu oddzielnie każdy ze składników, czyli plasterki tofu, surówki i usmażoną wołowinę. Podajemy natychmiast, żeby nie ostygło.
bibimbap


Related Posts

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie trzeba nic umieć, żeby zrobić takie szyszki. Ryż dmuchany najłatwiej jest kupić w opakowaniu 50 g, […]

Ogórki po koreańsku

Ogórki po koreańsku

Bardzo lubię pikantne surówki.  Moje marchewki, rzodkiew i  fasolka kończą zawsze w marynacie z chili. Tym razem nie upiekło się nawet ogórkom.   Składniki: 2  ogórki obrane i posiekane na plasterki sól Sos: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę po łyżce octu, pasty chili, oleju sezamowego i sosu sojowego łyżka podprażonych na patelnii ziaren sezamu   Jak […]



1 thought on “Ryż z wołowiną po koreańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *