Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak, bo ma nieregularny kształt. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę.

A przecież topinambur był kiedyś tak popularny, bo praktycznie sam rośnie. Wystarczy pociąć go na kawałki i zakopać w ziemi jak ziemniaki. Na pewno zasadze go na działce w tym roku, bo ma dobry stosunek pracy, którą trzeba włożyć w uprawę, do ceny w sklepie i do dostępności. Powinien kwitnąć w lecie (chociaż mój w tym roku kwitł dopiero na początku października) a zbiera się go po pierwszych przymrozkach.

 

Jest tylko jedna rzecz droższa niż sklepowy topinambur, której zrobienie samemu jest jeszcze prostsze: Kiszony topinambur.

Wystarczy zalać bulwy solanką i poczekać kilka dni. Kiszony topinambur ma konsystencję marynowanego czosnku i lekko orzechowy, solankowy smak. Jest pyszny. I nie trzeba go obierać jak do gotowania. Jest też bardzo zdrowy na jelita, bo zawiera prebiotyk inulinę.

Gotową kiszonkę można kupić na bazarze np. Zieleniaku Banacha albo przez internet np. w Rano Zebrano, ale po co? Robi się go dosłownie chwilę i mamy dodatek taki jak w restauracji Water&Wine w Nałęczowie (tylko tam kiszą w serwatce). Całkiem dobry jest też sok z kiszenia z odrobiną oliwy. Na pewno wypróbuję też kiszenie topinamburu w serwatce tak jak w Water&Wine, ale nie udało mi się wysępić od nich przepisu, więc muszę trochę poeksperymentować.

Tym razem wersja saute, ale za rok poeksperymentuję jeszcze z przyprawami i dam znać jak wyszło.

Co się robi z takim kisoznym topinaburem?

To doskonały dodatek do sałatek, ale też do sushi. Koniecznie spróbujcie domowych maki z kiszonym topinamburem w środku!

 

 

Składniki na 2 średnie słoiki:

solanka: litr wody i łyżka soli

kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw

4 ząbki czosnku

korzeń chrzanu obrany i pokrojony na pół

2 listki laurowe

 

Jak ukisić topinambur – domowy kiszony topinambur?

 

Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, listek laurowy i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy bulwy topinambura i zalewamy posoloną wodą. Odstawiamy na co najmniej tydzień.

Więcej przepisów na kiszonki znajdziecie tutaj.

kiszonki

 

Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na fluorescencyjny różowy kolor. Niesamowite, że taki kolor wychodzi ze 100% maturalnych składników. Moją […]

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Od jakiegoś czasu jestem działkowym hodowcą topinamburu. To jedne z najprostszych warzyw do posadzenia na działce. Rośnie samo. Ma 2 metry wysokości, więc żadne chwasty mu nie groźne. Jeśli się raz posadzi, to nie trzeba pamiętać o ponowieniu upraw, bo z kawałków, które przeoczyliśmy przy zbieraniu wyrastają nowe w przyszłym roku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe […]



7 thoughts on “Kiszony topinambur”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *