Zimą też chcemy jeść sałatki i odżywiać się zdrowo surówkami. Tęsknimy za kolorowym letnim jedzeniem i często brakuje nam witamin.
Jest teraz czas na czerwoną kapustę i marchew. Pod dostatkiem jest gruszek do których doskonale pasuje ser pleśniowy blue i nerkowce. Całość podkręcona marynatą z odrobiną czosnku, więc żadne wirusy nam nie straszne. Jeśli znudziła wam się typowa sałatka z czerwonej kapusty, to spróbujcie jej podkręconej kolorami zimowej wersji.
Składniki na 2 porcje:
pół małej czerwonej kapusty – drobno pokrojonej lub poszatkowanej
nieduża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
marchewka – obrana i starta na tarce
mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw
gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw
marynata:
łyżeczka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki oleju sezamowego
świeżo zmielony czarny pieprz
ząbek czosnku przetarty przez praskę
pestki z połowy granatu do posypania
garść orzechów nerkowca do posypania
pół pęczka natki pietruszki lub kolendry – drobno posiekane
100 g sera blue pokrojonego na kawałki
Przepis na zimowa sałatkę z czerwona kapustą, marchewką, cukinią, gruszką i serem blue
Kapustę mieszamy z cebulą. Na każdym z 2 talerzy układamy osobno kapustę z cebulą, marchewkę, paski z cukinii i gruszki (po połowie). W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i polewamy nimi warzywa. Posypujemy pestkami granatu, orzechami, natką i serem blue.