Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. Dodatkowym powodem, dla którego zrobiłam tą sałatkę był nieplanowany zakup dużej ilości buraków odmiany słodki zwyrol.
Zachwyciła mnie ich nazwa. jak się można było nie zakochać? Jeśli mamy słoik kiszonych buraków, można go długo przechowywać i mieć na zaś. Buraki są już pokrojone, więc wystarczy, że zrobimy sobie sos i mamy pyszny lunch.
Składniki
kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz):
4 podłużne buraki
listek laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
łyżka soli na litr wody
3 ząbki czosnku
sos:
po 2 łyżki oliwy
po łyżce miodu i octu jabłkowego
świeżo mielony pieprz
garść rukoli do dekoracji
kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni
Jak przygotować carpaccio z kiszonych buraków?
Buraki kroimy w cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki z przyprawami i zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum tydzień.
Plasterki marynowanego buraka układamy na talerzu. W miseczce kręcimy sos z oliwy, miodu, octu i pieprzu. Buraki polewamy sosem, dekorujemy gałązkami rukoli i orzechami.
Uwielbiam potrawy z buraków, do tej pory królowała na stole sałatka z buraków i koziego sera, ale warto spróbować czegoś nowego. Buraki i sok z buraków są również świetne na poprawę cery – dodatkowy bonus 🙂
Dokładnie: smacznie i zdrowo!
Pyszne, bardzo lubię 🙂