Sałatka Mimoza

Sałatka Mimoza

Niedawno przygotowywałam sałatkę winegret, która przypomniała mi trochę zapomniany świat przepysznych wschodnich sałatek typu śledzik pod pierzyną czy Olivier. Najlepszą z nich jest mimoza. Obsypują ją się żółtkiem, które przypomina delikatne kwiaty mimozy.

mimoza

 

Jest do doskonały białkowy posiłek po treningu, bo zawiera jajka, tuńczyka i ser. Nie zawiera za to tych wszystkich tradycyjnych wypełniaczy typu ryż, których zwykle jest więcej w tego typu sałatkach, niż właściwych składników. Dobrze sprawdza się też jako alternatywa dla żółtej sałatki podawanej gościom na imprezach.

 

Składniki:
5 jajek na twardo – oddzielnie białka i żółtka
200 g sera żółtego
2 puszki tuńczyka dobrej jakości
1 duża cebula – drobno posiekana
1 łyżeczka octu
puszka kukurydzy
duże opakowanie jogurtu greckiego
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przygotować mimozę?
Sałatka to klasyczny warstwowiec. Najprostsza rzecz na świecie, pod warunkiem, że nie zapomnimy o którymś ze składników 😉 Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej, żeby mieć wszystko pod ręką.

 

Białka jajek kroimy krajalnicą do jajek albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podobnie ścieramy żółty ser i żółtka.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy.
Cebule wkładamy do miseczki, zalewamy łyżką octu a następnie płuczemy wlewając pół szklanki wrzątku i odsączając.
Jeśli dodajemy czosnku, mieszamy go z jogurtem greckim.

Pierwszą warstwą są białka. Druga to żółty ser. Na to kładziemy połowę jogurtu. Solimy odrobinę i posypujemy pieprzem. Kolejne warstwy to tuńczyk, cebula i kukurydza. Na to idzie druga połowa jogurtu, znowu sól i pieprz. Całość dekorujemy startym na tarce żółtkiem.
Bardzo sycące!
Oryginalny rosyjski przepis zawiera oczywiście majonez zamiast jogurtu, ale ponieważ ta wersja była za chuda i mizerna, to dodawano jeszcze starte na tarce mrożone masło (jeśli żyjesz bez lęku, to masło jest przed kukurydzą).

sałatka mimoza


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Żółta sałatka

Żółta sałatka

Kiedy byłam dzieckiem wyobrażałam sobie, że gotowanie to bardzo skomplikowana sprawa. Moja babcia dobrze gotowała, ale zawsze wybierała pracochłonne i trudne przepisy. Poza tym zawsze uważała, że ona wszystko robi dobrze, a inni robią źle, więc uczenie kogoś jak ugotować jej ulubione dania jest bezcelowe. Pamiętam w jakim szoku byłam, gdy koleżanka z podstawówki pokazała […]



1 thought on “Sałatka Mimoza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *