Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, żeby na miejscu wkroić sobie do środka jakieś warzywka typu pomidor czy ogórek, które zerwie się z grządki i mieć obiad. Moja wersja jest nieco bardziej na bogato. Najlepiej smakuje schłodzona! Osoby, które nie lubią ostrego smaku cebuli mogą ją namoczyć w wodzie z octem, tak jak w oryginalnym przepisie, ale ja się do nich nie zaliczam. Dodatek tuńczyka zamienia tę lekką sałatkę w sycący obiad na upalne dni.
Składniki:
100 g sucharków – u mnie greckie sucharki paksimadia, ale mogą być zwykłe
pół szklanki zimnej wody
2 łyżki octu jabłkowego
duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
duża cebula – cienko pokrojona w piórka i posolona
4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą
świeżo zmielony pieprz
kilka listków bazylii do dekoracji
pestki dyni do dekoracji
garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
chlust oliwy do dekoracji
Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem
Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wyglada oblednie, tunczyk chodzi za mna juz od tygodnia, pora na niego 😉
Wygląda przepysznie !
Banalnie prosta i z pewnością bardzo smaczna! 🙂
Dokładnie! Idealna na lato, kiedy nie chce nam się za dużo stać przy garach
U omnomnom <3 wygląda pysznie 😀