Nie wiem czy mieliście ostatnio w rękach seler w paskach ze słoika. To się nazywa seler wyborny i jest w zalewie octowej. Bardzo wyrafinowany składnik sałatek w latach ‘90. Ponieważ na co dzień nie jadło się wtedy zbyt dużo półproduktów, warzywa w puszce były bardzo eleganckimi produktami, które podawało się gościom. Czyli raczej odwrotnie niż teraz, ale jeśli Wasze dzieciństwo przypadło na tamte czasy, to będzie wam bardzo smakować. Ten przepis mam od Natalii, jest pyszny.
Składniki:
słoik selera w paskach
puszka ananasa
puszka czerwonej fasoli
garść posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki majonezu (lub majonez pół na pół majonez z jogurtem naturalnym w tej samej ilości)
Jak przygotować sałatkę z selera?
Warzywa odsączamy. Fasolę przelewamy lekko wodą. Ananasa kroimy na kawałki, Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem.
<3