Pokrzywy, szczaw, czosnek niedźwiedzi i spółka. Dzika kuchnia na wiosnę

Pokrzywy, szczaw, czosnek niedźwiedzi i spółka. Dzika kuchnia na wiosnę

Mam atawistyczny pociąg do młodych pokrzyw, czosnku niedźwiedziego, szczawiu i w ogóle do dzikiej kuchni. Tego co możemy sami zebrać w lesie czy w rowie.
Zaczęłam rozumieć dlaczego, kiedy byłam wiosną w Uzbekistanie, gdzie nie importuje się tak dużo warzyw z zagranicy. Na wiosnę je się więc głównie zieleninę, po którą wystarczy się schylić. Tak było też i u nas kiedyś.

Nasi przodkowie jedli młode pokrzywy nie tylko dlatego, że wierzyli w ich uzdrawiającą moc, ale też dlatego że o tej porze roku nie za bardzo mieli coś innego zdrowego do jedzenia.
W tym roku spędziłam mnóstwo czasu spacerując w lesie, więc nie miałam kłopotu z zaopatrzeniem w szczaw czy inne zieleniny. Na mojej działce też rośnie głównie pokrzywa. Coś trzeba było z tym fantem zrobić.

Sałatka z pokrzywy i ryby

Sałatka z pokrzywy i ryby

Składniki:

2 garście młodych listków pokrzywy – sparzonych i oczyszczonych z łodyżek
100 g ryby wędzonej (np. makrela)
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
2 ugotowane na twardo jajka
garść kiełków
mała czerwona cebula – pokrojona
sos winegret ukręcony z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżki musztardy i szczypty soli

Przepis na sałatkę z pokrzywy i ryby

Pokrzywę wykładamy na talerz, dekorujemy rybą obraną z ości i skóry, rzodkiewkami, połówkami jajka i kiełkami. Cebulę mieszamy z sosem winegret i polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Mizeria z pokrzywą i rzodkiewką

Mizeria z pokrzywą i rzodkiewką

Składniki:

duży ogórek obrany i pokrojony na plasterki
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
garść młodych listków pokrzywy – sparzonych i oczyszczonych z łodyżek
śmietana lub jogurt grecki – pół szklanki
sok z połowy cytryny
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cukru
szczypta soli

Przepis na mizerię z pokrzywą i rzodkiewką

Śmietanę mieszamy z cukrem, pieprzem i cytryną. Warzywa mieszamy z pokrzywą i sosem. Podajemy od razu.

Makaron z pesto z młodych pokrzyw

Makaron z pesto z młodych pokrzyw

Składniki:

2 szklanki młodych pokrzyw
100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
100 g podprażonych na patelni orzechów nerkowca
duża szczypta pieprzu mielonego i soli
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok z całej cytryny
5 łyżek startego parmezanu (zostawić łyżkę do dekoracji)
opakowanie makaronu

Przepis na makaron z pesto z młodych pokrzyw

Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu i posypane parmezanem.

Sos pokrzywowy do szparagów

Sos pokrzywowy do szparagów

Składniki:

opakowanie jogurtu greckiego
garść młodej pokrzywy – sparzonej i oczyszczonej z łodyżek
2 łyżki oliwy + łyżka do dekoracji
posiekany pęczek natki pietruszki
sok z połówki cytryny
świeżo mielony pieprz

Przepis na sos pokrzywowy do szparagów

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i podawać z ugotowanymi szparagami skropione oliwą.

Morele nadziewane twarożkiem z ziołami

Morele nadziewane twarożkiem z ziołami

Składniki:

opakowanie twarożku typu Almette
posiekane zioła lub kiełki (u mnie rzeżucha i porzywa)
10 suszonych moreli

Przepis na morele nadziewane twarożkiem z ziołami

Twarożek wymieszać z ziołami. Morele nadkroić, żeby uzyskać kieszonkę i napełnić twarożkiem,

Marynowany czosnek niedźwiedzi

Marynowany czosnek niedźwiedzi

Składniki:

2 garście łodyżek czosnku niedźwiedziego – umyte i bez listków
1,5 łyżki soli
łyżka cukru
150 g octu
litr wody

Przepis na marynowany czosnek niedźwiedzi

Zagotować wodę i dodać pozostałe składniki marynaty. Czosnek niedźwiedzi zalać marynatą, zakręcić, ostudzić i wstawić do lodówki.

pasta szczaw tymianek

Pasta ze szczawiu i tymianku

Składniki:

250 g twarogu
2 jajka na twardo
350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik szczawiu konserwowego (ok 300ml)
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Pełny przepis tutaj.

zupa szczawiowa

Zobacz też klasyk – zupę szczawiową


Related Posts

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Jakiś czas temu zaczęłam bawić się sama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy  zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy […]

Ciasteczka z żołędzi

Ciasteczka z żołędzi

Często chodzę na warsztaty gotowania. Moje ulubione to kuchnia rekonstrukcyjna w Villi Intrata w Wilanowie. Przepisy pochodzą ze starych książek kucharskich lub wręcz ze stołów wilanowskich królów. Ostatnio byłam na warsztatach o dziczyźnie. Chyba nie kupię już po nich żadnej dziczyzny do przygotowania w domu, […]