Mam atawistyczny pociąg do młodych pokrzyw, czosnku niedźwiedziego, szczawiu i w ogóle do dzikiej kuchni. Tego co możemy sami zebrać w lesie czy w rowie.
Zaczęłam rozumieć dlaczego, kiedy byłam wiosną w Uzbekistanie, gdzie nie importuje się tak dużo warzyw z zagranicy. Na wiosnę je się więc głównie zieleninę, po którą wystarczy się schylić. Tak było też i u nas kiedyś.
Nasi przodkowie jedli młode pokrzywy nie tylko dlatego, że wierzyli w ich uzdrawiającą moc, ale też dlatego że o tej porze roku nie za bardzo mieli coś innego zdrowego do jedzenia.
W tym roku spędziłam mnóstwo czasu spacerując w lesie, więc nie miałam kłopotu z zaopatrzeniem w szczaw czy inne zieleniny. Na mojej działce też rośnie głównie pokrzywa. Coś trzeba było z tym fantem zrobić.
Sałatka z pokrzywy i ryby
Składniki:
2 garście młodych listków pokrzywy – sparzonych i oczyszczonych z łodyżek
100 g ryby wędzonej (np. makrela)
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
2 ugotowane na twardo jajka
garść kiełków
mała czerwona cebula – pokrojona
sos winegret ukręcony z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżki musztardy i szczypty soli
Przepis na sałatkę z pokrzywy i ryby
Pokrzywę wykładamy na talerz, dekorujemy rybą obraną z ości i skóry, rzodkiewkami, połówkami jajka i kiełkami. Cebulę mieszamy z sosem winegret i polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Mizeria z pokrzywą i rzodkiewką
Składniki:
duży ogórek obrany i pokrojony na plasterki
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
garść młodych listków pokrzywy – sparzonych i oczyszczonych z łodyżek
śmietana lub jogurt grecki – pół szklanki
sok z połowy cytryny
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cukru
szczypta soli
Przepis na mizerię z pokrzywą i rzodkiewką
Śmietanę mieszamy z cukrem, pieprzem i cytryną. Warzywa mieszamy z pokrzywą i sosem. Podajemy od razu.
Makaron z pesto z młodych pokrzyw
Składniki:
2 szklanki młodych pokrzyw
100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
100 g podprażonych na patelni orzechów nerkowca
duża szczypta pieprzu mielonego i soli
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok z całej cytryny
5 łyżek startego parmezanu (zostawić łyżkę do dekoracji)
opakowanie makaronu
Przepis na makaron z pesto z młodych pokrzyw
Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu i posypane parmezanem.
Sos pokrzywowy do szparagów
Składniki:
opakowanie jogurtu greckiego
garść młodej pokrzywy – sparzonej i oczyszczonej z łodyżek
2 łyżki oliwy + łyżka do dekoracji
posiekany pęczek natki pietruszki
sok z połówki cytryny
świeżo mielony pieprz
Przepis na sos pokrzywowy do szparagów
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i podawać z ugotowanymi szparagami skropione oliwą.
Morele nadziewane twarożkiem z ziołami
Składniki:
opakowanie twarożku typu Almette
posiekane zioła lub kiełki (u mnie rzeżucha i porzywa)
10 suszonych moreli
Przepis na morele nadziewane twarożkiem z ziołami
Twarożek wymieszać z ziołami. Morele nadkroić, żeby uzyskać kieszonkę i napełnić twarożkiem,
Marynowany czosnek niedźwiedzi
Składniki:
2 garście łodyżek czosnku niedźwiedziego – umyte i bez listków
1,5 łyżki soli
łyżka cukru
150 g octu
litr wody
Przepis na marynowany czosnek niedźwiedzi
Zagotować wodę i dodać pozostałe składniki marynaty. Czosnek niedźwiedzi zalać marynatą, zakręcić, ostudzić i wstawić do lodówki.
Pasta ze szczawiu i tymianku
Składniki:
250 g twarogu
2 jajka na twardo
350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik szczawiu konserwowego (ok 300ml)
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Super, że kombinujesz ze smakami, sięgając po tak nietypowe, a jednak tak sezonowe i proste składniki 🙂 Sos pokrzywowy zdecydowanie przykuwa uwagę!