Lubicie wiosenne przepisy?
Zimą zwykle nie jemy za zdrowo, więc kiedy robi się ciepło przychodzi czas na wiosenne postanowienia. Wiosna to też czas nowalijek, młodej kapusty, koperku, rzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy.
Co zrobić z kolorowymi warzywami i ziołami, żeby nasze posiłki były jeszcze pyszniejsze i żeby cieszyły oko?
Zobaczcie kilka pomysłów na wiosenne dania.
Zielona sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem
Zielony to kolor wiosny. Z pestkami granatu sałatka będzie jeszcze piękniejsza.
Składniki na 2 porcje
kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona
mały zielony ogórek – obrany i drobno pokrojony, posolony
zielona papryka – oczyszczona i drobno pokrojona
pęczek rzeżuchy – drobno posiekanej
jajko do przybrania
4 orzechy włoskie do dekoracji – obrane i pokrojone na połówki
pestki granatu z połowy owocu
Sos:
2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki octu jabłkowego
czubata łyżka chrzanu ze słoika
świeżo zmielony pieprz
Przepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu.
Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii
Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni, ponieważ zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i białko. Konopia siewna to nie marihuana, więc jedzenie nasion jest całkowicie bezpieczne i legalne. Najlepsze są uprażone na suchej patelni i potem albo świeżo zmielone i dodane do koktajli, albo używane jako chrupiąca posypka do sałatek i dań warzywnych.
Dziś będą w sałatce z wodorostami wakame, które po prostu kupuje się suszone.
Składniki na 2 porcje:
gastka wodorostów wakame – namoczonych w zimnej wodzie przez 10 minut
pół małej białej rzodkwi lub pęczek rzodkiewki – pokrojone na plasterki lub półplasterki
młody por posiekany na plasterki
mały ogórek – obrany i pokrojony
marchewka pokrojona na półplasterki
2 jajka na twardo – pokrojone na połówki
łyżka ziaren konopii – u mnie niełuskane ziarna od Hempking
łyżka ziaren sezamu
sos:
2 cm startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
garść świeżego szczawiu
szczypta soli i pieprzu
Przepis na wiosenną sałatkę z wodorostów wakame i nasion konopii
Wodorosty odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na 2 talerzach. Na nich ułożyć białą rzodkiew, pora, marchewkę i jajko.
Polać sosem ze zblendowanych ze składników na sos.
Ziarna sezamu i konopii podprażyć na suchej patelni i lekko zmielić lub utłuc w moździerzu. Posypać sałatkę ziarenkami i podawać od razu.
Twarożek śniadaniowy z rzeżuchą
Zostało wam trochę rzeżuchy i nie chcecie jej wyrzucać? To może przeróbcie ją na śniadanie mistrzów?
Składniki:
250 g twarogu
mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona
czerwona papryka – oczyszczona z pestek i drobno pokrojona
żółta papryka – oczyszczona z pestek i drobno pokrojona
ogórek – obrany i drobno pokrojony
pęczek rzeżuchy – drobno posiekanej
2 łyżki jogurtu
2 łyżki chrzanu ze słoika
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
garstka orzechów włoskich – drobno pokrojonych
Przepis na twarożek śniadaniowy z rzeżuchą
Wszystkie składniki twarożku wymieszać. Podawać z pieczywem.
Pasta kanapkowa ze szczawiu i tymianku
Szczaw to tylko szczawiowa? A szkoda. Jest przecież pyszny i świetnie pasuje do twarożku.
Składniki:
250 g twarogu
2 jajka na twardo
350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik szczawiu konserwowego (ok 300ml)
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Przepis na pastę kanapkową ze szczawiu i tymianku
Wszystkie składniki pasty zmiksować na gładką masę. Podawać z pieczywem.
Botwinka zapiekana z pokrzywą i żółtym serem
Pokrzywa rośnie dziko w parkach i na naszych działkach. Jest lepsza w smaku niż młody szpinak i bardzo zdrowa. Jeszcze więcej smaku doda jej botwinka i ciągnący się zapieczony ser.
Składniki na zapiekankę:
mała cebula – obrana i drobno pokrojona
pęczek botwinki – drobno pokrojonej
200 g młodej pokrzywy – listki/czubki sparzone wrzątkiem i oderwane od gałązek
3 jajka
2 łyżki bułki tartej lub mąki z ciecierzycy
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
szczypta papryki, cynamonu i kuminu
200 g żółtego sera startego na tarce
Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem
Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni.
Młoda kapusta
No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta!
Składniki:
cebula – drobno posiekana
główka młodej kapusty – drobno posiekanej
2 małe marchewki – pokrojone na paski obieraczką do warzyw i posiekane
kieliszek białego wina
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
pęczek koperku
łyżka mąki z migdałów
Przepis na młodą kapustę
Cebulę zeszklić w garnku, dodać kapustę, marchewkę , wino, sól, pieprz i szklankę wody. Dusić do miękkości a następnie dodać posiekany koperek, mąkę z migdałów i wymieszać
Ziemniaki frankfurckie z zielonym sosem i jajkiem
Zielony sos to wiosenny niemiecki hit. Przypomina trochę pastę ze szczawiu i można dodać do niego dowolne zioła, które uda nam się kupić lub zebrać. Najpopularniejszym daniem o tej porze roku we Frankfurcie są ziemniaki z zielonym sosem i jajkiem
Składniki na 4 porcje
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6 jajek na twardo – obranych i przekrojonych na pół
Składniki na zielony sos frankfurcki:
200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik
2 posiekane szalotki
łyżka oleju
po pół łyżeczki chrzanu i musztardy
łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g)
Przepis na ziemniaki frankfurckie z zielonym sosem i jajkiem
Składniki na sos zmiksować na gładką masę. Dużą porcję sosu wylać na każdy z 4 talerzy. Na sosie ułożyć ziemniaki (obrane i pokrojone na połówki) oraz połówki jajka na twardo.
1 thought on “Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę”