Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomii nie trzeba nikomu przedstawiać. Jej przepisy są tak popularne, że co roku przed świętami powodują znikanie boczniaków ze wszystkich sklepów. W końcu boczniak to prawie śledź. Po premierze jej najnowszej książki “Jadłonomia po polsku”, która ukazała się w maju nakładem wydawnictwa Marginesy, poznikają też wszystkie warzywa w puszce. Marta Dymek pokazuje bowiem tysiąc przepisów na kreatywne wykorzystanie ciecierzycy i fasoli.

Jaka jest “Jadłonomia po polsku” Marty Dymek?

To kuchnia polska bez schabowego (chyba że z kalafiora). W końcu już Stanisław Czarnecki krytykował panierowanie jako obce naszej tradycji kulinarnej. Kuchnia polska od zawsze miała swoją postną wersje, ale nawet jeśli kiedyś stała kotletem, to przecież nie musimy jeść jak nasi dziadowie, którzy pracowali fizycznie i nie znali przemysłowej hodowli drobiu.

To proste wegatariańskie dania po naszemu. Szybkie, tanie, możliwe do przygotowania ze składników dostępnych w każdym sklepie i dostosowane do zmieniających się pór roku.

Jest też oczywiście spora dawka porad dotyczących gotowania kasz i strączków czy szybkich trików typu pieczenie grzybów marynowanie ciecierzycy dodawanej do sałatki.


Marta Dymek walczy też z niecierpliwością i perfekcjonizmem w kuchni. Większość dań trzeba przykryć pokrywką i dać im spokój na 10 minut bez mieszania i niepotrzebnego kontrolowania. To zdecydowanie nie jest podejście typowej Matki Polki.

Jadłonomia po polsku  Marty Dymek

Co bym zjadła z nowej Jadłonomii?

Oczywiście znajdziemy to wege mielone, klasyczne polskie zupy, gofry jak z nad morza i ryż z jabłkiem lepszy niż u mamy. Jest też kilka bardziej wyrafinowanych pomysłów np. sałata alla mazurek z płatkami róży, pierogi ruskie z dodatkiem wody z kiszenia ogórków czy pasta rogalowa.

Chętnie sprawdziłabym przepis na naleśniki z kaszy, soczewicową pomidorową, soljankę z ulubionym przez autorkę boczniakiem, kwaśnicę, chłodnik, krem z cukinii, czy bigos z dynią i grzybami

Bardzo dobrze wyglądają też śniadania np. granola czy pasty do chleba np. z fasoli, maku i sezamu, wielkanocną wersję fasolowej czy z suszonych pomidorów.


A na deser? Budyń chałwowy, babka majonezowa i keks.

Jadłonomia po polsku
Autorka: Marta Dymek
Wydawnictwo Marginesy
Data premiery: 2020
Okładka: twarda
Liczba stron: 280


Related Posts

7 sposobów Jamie Olivera – recenzja

7 sposobów Jamie Olivera – recenzja

Pamiętacie 5 składników. Gotuj szybko i łatwo? Jamie Olivera. Podobno wszyscy wiercili mi dziurę w brzuchu o kontynuację tego hitu i oto jest! Jamie Oliver. 7 sposobów.

Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd. Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *