Jedną z najmodniejszych ostatnio diet jest dieta dr. Dąbrowskiej. Niestety jest dość restrykcyjna, więc dość trudno na niej wytrzymać, kiedy normalnie pracujemy i brakuje nam czasu.
Kaloryczność jest mocno ograniczona, bo post przywraca zdrowie i wydłuża życie dzięki zjawisku autofagii. Zalety diety dr Dąbrowskiej to detoks, redukcja masy ciała, wprowadzenia do diety większej ilości warzyw i owoców, wzmocniona odporność a nawet lepsza pamięć.
Dzięki spożywaniu warzyw i owoców organizm ma przejść na odżywianie wewnętrzne i przy okazji pozbyć się wszystkich złogów czy chorób.
Żeby móc utrzymać taką dietę najprościej jest wyjechać do ośrodka z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Jeśli nie jest to możliwe możemy przetestować pomysł diety 1/7 (dzień w tygodniu na poście warzywno-owocowym).
Ważne są też smaczne przepisy, żeby się nie katować jedzeniem czegoś co nam nie smakuje.
Kiedy układałam dla siebie menu na dzień z dietą dr Dąbrowskiej z pomocą przyszły mi niedroga aplikacja dr Dąbrowskiej i e-book z przepisami z ośrodka klasy premium z dietą dr Ewy Dąbrowskiej.
Ebook z przepisami diety dr Dąbrowskiej
Ebook to zupełnie nowe roślinne przepisy z Hotelu Alhambra, które można kupić na Legimi jako pdf. W tych ciekawych czasach Katarzyna Soczyńska, która na co dzień wymyśla potrawy dla gości autoryzowanego ośrodka diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej w Lądku-Zdroju, postanowiła spisać najlepsze przepisy i porady, żeby łatwiej było stosować tą dietę w domu. Oczywiście wszystkie są wegańskie i przygotowane bez cukru i tłuszczu, ale to wersja fine diningowa postu z pysznymi sosami, dipami do warzyw i sekretnymi składnikami.
A książce znajdziemy przepisy na zupę krem z botwinki, zupa chrzanowa, krem marchewkowy, makaron z cukinii, imbir marynowany, wegańskie tzatziki, sałatkę z topinamburu i arbuza oraz luksusowe zdrowe lemoniady typu mojito arbuzowe.
Co można jeść na diecie dr Dąbrowskiej?
Dozwolone są wszystkie niskoskrobiowe warzywa i kwaśne owoce, kiełki, kiszonki i ciepłe wege dania (ale gotowane nie dłużej niż pół godziny). Ważna jest kolejność spożywania potraw. Zaczynamy zawsze od kiszonek, bo zawierają one enzymy, które pomagają trawić inne pokarmy.
Wydaje się to dość restrykcyjne i w pierwszej chwili trudno jest skomponować sobie jadłospis zgodny z tą dietą, dlatego wiele osób decyduje się na wczasy z takim postem lub aplikacje na telefon, która pomaga wybrać przepisy i przypomina o dniu postnym.
Aplikacja Dieta dr Ewy Dąbrowskiej
Aplikacja to oficjalny program diety wg dr Ewy Dąbrowskiej podzielony na 4 etapy: przygotowanie do postu, post, wychodzenie z postu oraz zdrowe odżywianie.
Poza przepisami i menu znajdziemy tam listę zakupów, panel pomiarów, kontrolę picia wody i 5h wykładów dr Dąbrowskiej.
Posiadając aplikację, możesz też skontaktować się dietetykami, którzy odpowiedzą na pytania.
Śniadanie na diecie dr. Dąbrowskiej
Każdy dzień i posiłek zaczynamy od kiszonek, dzięki którym reszta posiłku będzie łatwiej strawna.
Przykładowe śniadanie to zakwas z buraka, który możemy kupić gotowy w sklepie ekologicznym, albo zrobić samemu wg tego przepisu i woda z cytryną oraz „kanapki” z kalarepy z suszonym pomidorem. Ponieważ nie jemy zbyt dużo kalorii ważne, żeby jak najwięcej posiłków i napojów było na ciepło.
Zakwas z buraka
Zakwas podgrzej do 40°C i wymieszaj z przyciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą majeranku.
Ciepła woda z wyciśniętym sokiem z cytryny
Kanapki z kalarepy na diecie dr Dąbrowskiej
Składniki:
pół kalarepy
5 plasterków suszonych pomidorów
3 rzodkiewki
łyżka posiekanego szczypiorku
Przepis na kanapki z kalarepy
Przygotuj pastę pomidorową: suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Zblenduj na gładką masę. Kalarepę pokrój w plastry.
Każdy plaster kalarepy posmaruj pastą. Przykryj plasterkami rzodkiewki i posiekanym
szczypiorkiem.
Obiad na diecie dr Dąbrowskiej
Zaczynamy od kiszonek w postaci zupy ogórkowej, a potem będzie sycące danie warzywne. Nie zabraknie też zdrowego deseru! Do obiadu warto wypić herbatę ziołową, żeby mieć lepsze trawienie i cieszyć się smakiem mięty czy rumianku.
Zupa ogórkowa na diecie dr Dąbrowskiej
Taką pyszną zupę w hotelu Alhambra podaje się z pieczonym czosnkiem i topinamburem, ale w domu możemy ją zjeść z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
3 ogórki kiszone
pęczek koperku
szklanka bulionu warzywnego
szklanka wody ze słoika z ogórkami
Przepis na zupę ogórkowa na diecie dr Dąbrowskiej
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Koperek posiekaj.
Do bulionu dodaj ogórki. Całość dopraw zalewą z ogórków kiszonych i koperkiem i zagotuj.
Jeśli nie macie kiszonych ogórków, moją ulubioną prostą zupą z kilku składników jest cukiniowa z czosnkiem. Robi się ją dosłownie chwilę.
Zupa czosnkowa z cukinią na diecie dr Dąbrowskiej
Składniki:
szklanka bulionu domowego
2 ząbki czosnku
1/4 cukinii pociętej w cienkie długie paski obieraczką do warzyw
łyżeczka posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku)
szczypta soli himalajskiej
szczypta papryki (wędzona, mielona)
Przepis na zupę czosnkową z cukinią
Zagotuj bulion z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw i dodaj do bulionu, gotuj około 3 minuty. Zupę dopraw solą i papryką oraz posyp posiekaną zieleniną.
Gulasz warzywny z buraków na diecie dr Dąbrowskiej
Składniki:
3 buraki ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (ok 1 cm)
2 główki czosnku przetarte przez praskę
cebula drobno posiekana
szklanka bulionu lub wody
pół selera pokrojone w kostkę (ok 1 cm)
pietruszka pokrojona w kostkę (ok 1 cm)
marchewka pokrojona w kostkę (ok 1 cm)
sól i pieprz
sok i skórka starta z całej cytryny
Przepis na gulasz warzywny z buraków
Czosnek i cebulę poddusić w małej ilości wody, dodać bulion i wszystkie warzywa. Gotować 20 minut aż płyn odparuje. Przyprawić dużą szczyptą soli, pieprzu i cytryną. Wymieszać i podawać na ciepło.
Sorbet z jabłka i grejpfruta – deser na diecie dr Dąbrowskiej
Składniki:
jabłko
grejpfrut
po 3 listki mięty na każdą porcję
Przepis na sorbet z jabłka i grejpfruta
Jabłko zetrzyj na tarce i zblenduj z 3/4 szklanki wodą i grejpfrutem.
Przelej do formy na lody na patyku. Dodaj listki mięty do każdej foremki.
Włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Chcesz przeczytać więcej o diecie warzywno-owocowej?
Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Polecam Ci ten odcinek!