Miód jest pyszny i bardzo zdrowy. Miód to nie tylko zdrowszy zamiennik cukru, ale też głębia miodu gryczanego, który jest ostry i lekko piekący czy intensywnie przyjemny zapach miodu akacjowego. A to dopiero początek bo jest jeszcze przecież rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy, mniszkowy, faceliowy czy borówkowy. Kiedy kupujemy miód z pasieki, możemy zapytać, który miód jest odpowiedni na poszczególne schorzenia. Niektóre mogą dobrze działać na serce, kłopoty z gardłem czy przeziębienie. Miód najczęściej stosowany jako dodatek do ciast typu piernik i deserów, ale jest wiele innych potraw z dodatkiem miodu. Jeśli jemy miód i produkty pszczele w celach leczniczych, to minimalną dawką jest łyżka miodu lub 20 g pyłku pszczelego 3 razy dziennie. Efekt powinien być widoczny po miesiącu.
Pomimo tego, że miód dodawany jest często do pieczenia, warto pamiętać, że takie przysmaki mają tylko wartość smakową. Miodu nie powinno się nadmiernie podgrzewać, ani dodawać do gorących napojów, bo w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje cenne właściwości. Nie ma natomiast problemu z dodawaniem miodu do już przestudzonych potraw. Albo po prostu z cieszeniem się smakiem ciasteczek czy piernika, nawet jeśli nie wyleczą nas one z raka. Ważne tylko, żeby przechowywać go w szczelnie zakręconym słoiku, w pokojowej temperaturze, bez dostępu światła i wilgoci.
Miód na początku jest płynny i taki lubimy najbardziej, ale warto pamiętać, że proces krystalizacji jest naturalny i nie umniejsza właściwości zdrowotnych miodu. Podobnie jest z białą pianką na powierzchni, zmianą koloru wraz z upływem czasu czy wykwitami.
Z nastąpieniem chłodnych dni miód dobrej jakości zawsze krystalizuje, więc wskaźnikiem prawdziwości miodu będzie właśnie jego krystalizacja. Aby nasz miód odzyskał swoją płynną postać, jeśli zależy nam na takiej jego formie w naszym przepisie, należy włożyć słoik z miodem do garnka z ciepłą, ale nie gorącą wodą (poniżej 40 stopni) i cierpliwie poczekać.
Nie każdy wie, że całkiem dobrym miejscem dla pszczelarzy są duże miasta. Nie ma tu bowiem pestycydów, które mogłyby zaszkodzić pszczołom. Na miejskich trawnikach i nieużytkach rośnie za to całkiem sporo miododajnych roślin.
Sztuczny miód ma płaski smak – to połączenie cukru z wodą. Bardzo trudno jest jednak samemu rozpoznać czy miód, który kupujemy jest podrobiony, wypełniony tańszym miodem gorszej jakości lub przegrzany. Nie każdy ma też możliwość osobistego poznania pszczelarza, który swoją pasiekę prowadzi z sercem, jak bohaterka nominowanego do Oskara filmu „Kraina miodu”. To piękny film o tym, że chciwość i nadmierna eksploatacja pasiek zabije wszystkie pszczoły, a kiedy nie będzie już pszczół, zabije też nas.
Dlatego warto mieć sprawdzony sklep z miodem z dobrych pasiek.
Takim sprawdzonym centrum jest wcinaj-miod.pl, gdzie kupimy wszystkie rodzaje miodu, ale też pyłek, pierzgę, kosmetyki i wyroby z wosku pszczelego. Miód, mydło i powidło.
Prawie każdy ma w domu miód, bo to dobry prezent z wakacji w ekologicznie czystym miejscu i łatwo dostępny produkt. Niektórzy przypominają sobie o nim, dopiero kiedy ktoś z domowników zachoruje.
A przecież jest tyle prostych przepisów z miodem!
Jakie są moje ulubione przepisy kulinarne z wykorzystaniem miodu?
Bez miodu nie ma przepisów wigilijnych, kuchni regionalnych np. kurpiowskiej, dań słodko-kwaśnych i deserów.
Ciasto zero waste z wiśniami i miodem
Składniki:
ciasto drożdżowe, które zostało z poprzedniego dnia (u mnie pół keksówki ciasta z rodzynkami, ale może być też “wczorajsza” chałka)
kilka łyżek masła
małe opakowanie śmietany 18%
pół szklanki mleka 3,2%
2 duże jajka
szczypta soli
duża szczypta kardamonu i cynamonu
łyżeczka esencji waniliowej
skórka starta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
duże opakowanie jogurtu greckiego (zostawić połowę do dekoracji i podania)
2 garście wiśni (mogą być mrożone) – wydrylowanych
keksówka posmarowana masłem
kilka łyżek miodu do dekoracji i podania
Przepis na ciasto zero waste z wiśniami i miodem
Ciasto pokroić na grube plasterki. Każdy kawałek posmarować masłem. W dużej misce wymieszać śmietanę, mleko, jajka, sól, kardamon, cynamon i skórkę z cytryny. Sok z cytryny przelać do miseczki i odstawić do lodówki.
Każdy kawałek ciasta zamoczyć w masie jajeczno-mlecznej z obu stron, posmarować łyżeczką jogurtu greckiego z 1 strony (przeciwnej niż ta z masłem) i ułożyć pionowo w keksówce.
Zalać resztą masy jajecznej, posypać wiśniami i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra – dół).
Po wystudzeniu ciasta udekorować każdy podawany kawałek ciasta łyżką jogurtu i polać sokiem z cytryny i miodem.
Kurpiowska zupa jagodowa z miodem
Składniki na 2 porcje:
pół kilo jagód (mogą być mrożone) – zostawić kilka do dekoracji
2 łyżki miodu
szczypta soli i po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i cynamonu
kluski lane
listki bazylii do dekoracji
Śledzie w sosie z kawą, miodem i musztardą
Składniki:
250 g filetów śledziowych / matiasów w oleju (nie w solance)
3 czubate łyżki musztardy
4 łyżki oleju tłoczonego na zimno
pół łyżki mielonej kawy
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz
Hummus czekoladowy z miodem
Składniki:
puszka ciecierzycy
garść łuskanego sezamu
2 łyżki oleju dobrej jakości + odrobina do dekoracji
4 łyżki kakao + odrobina do dekoracji
5 łyżek miodu
Kiwi w miodzie
Składniki:
5 – 6 kiwi – obrane i pokrojone na ósemki
400 ml płynnego miodu
półlitrowy słoik lub 2 mniejsze umyte i wyparzone
Kompot z rabarbaru, miodu i pokrzywy
Składniki:
pół kilo rabarbaru
2 szklanki młodych liści pokrzywy
litr gorącej wody
sok wyciśnięty z cytryny
czubata łyżka miodu
szczypta soli
Przepis na kompot z rabarbaru i pokrzywy
Rabarbar i liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem. Kiedy ostygnie, dodajemy sok z cytryny, sól i miód. Mieszamy i podajemy schłodzone w lodówce.
Ciasteczka konopne z miodem
Składniki:
kostka masła
200 g mąki konopnej
200 g mąki orkiszowej
8 łyżek miodu
jajko do posmarowania
nasiona konopi siewnej do dekoracji
Sernik na zimno / pascha z miodem i czekoladą
Składniki:
50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej
3 żółtka
pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik)
opakowanie serka mascarpone
po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu
3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji
100 g wędzonych śliwek bez pestek
gorzka czekolada
Panpepato – włoskie ciasteczka świąteczne
Składniki:
po 100 g migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, kandyzowanych owoców i rodzynek
półtora tabliczki gorzkiej czekolady
200 g miodu
po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu
łyżka mąki