Jesień to czas pożywnych zup i najpiękniejszych warzyw na straganie. Dynia, marchewka i pomidory mają teraz najpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą.
Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami.
I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym.
Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze, to w cieście użyłam aromatu pomarańczowego BIO ze sklepu delikatesyznatury.pl
Zupa pomidorowa z warzywami i tahini
Składniki:
cebula – obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku – obranego
pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki
kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki
1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa)
po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki
duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu
3 łyżki tahini – pasty sezamowej
opakowanie passaty pomidorowej (ok. 700 ml)
4 ziemniaki ugotowane osobno w mundurkach do podania – obrane i pokrojone na duże kawałki
szczypiorek do dekoracji
Przepis na zupę pomidorowa z warzywami
Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Dodać czosnek, marchewkę i dynię. Kiedy warzywa się lekko uduszą zalać je bulionem i dodać przyprawy. Kiedy będą ugotowane do miękkości dodajemy tahini, zalewamy całość passatą pomidorową, blendujemy na gładką masę i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem.
Ciecierzyca z anchois i szpinakiem
Jak zrobić pożywny obiad w 5 minut? Wystarczy puszka ciecierzycy, szpinak i umami z anchois. Nie trzeba nawet tak dużo kroić.
Składniki:
cebula – obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku – obranego i przetartego przez praskę
pół paczki szpinaku baby – umytego i odsączonego
puszka ciecierzycy – odsączona z zalewy
6 filecików anchois i łyżka oliwy ze słoika
po dużej szczypcie kuminu, pieprzu, słodkiej papryki i zataru
łyżka octu jabłkowego
łyżka sosu sojowego
Przepis na ciecierzycę z anchois i szpinakiem
Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Dodać czosnek i szpinak. Kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć dodajemy ciecierzycę z puszki, anchois i przyprawy. Mieszamy dokładnie i podajemy na ciepło.
Sałatka ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem
Zostało wam trochę rzepy do sushi? Dodajcie ją do sałatki ziemniaczanej. Takiej z rzodkwią, porem i bobem.
Składniki na 4 porcję :
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone w łódeczki
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
10 cm kawałek pora – pokrojony w cienkie plasterki
10 cm kawałek rzepy do sushi daichi – pokrojony w plasterki
małe opakowanie bobu – ugotowane
sos ukręcony z 2 łyżek octu jabłkowego, 2 łyżek sosu sojowego, łyżki tahini i łyżki oliwy
Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem
Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem.
Ciasto pomarańczowe z tahiną
Składniki:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kurkumy
szczypta soli
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli pokrojonych w paski
pół kostki masła – roztopionego w dużym garnku
sok wyciśnięty i skórka starta z pomarańczy
aromat pomarańczowy bio – u mnie 1 ml Lecker’s
3 łyżki tahini (pasty sezamowej) – u mnie Tahini naturalne Primaviki
3 jajka
keksówka posmarowana masłem i podsypana mąką
Przepis na ciasto pomarańczowe z tahiną
Suche składniki dokładnie wymieszać w misce. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać mokre składniki, dokładnie wymieszać i połączyć z suchymi dokładnie mieszając. Uzyskane gęste ciasto przełożyć do keksówki i piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra, dół).
Dla czytelników bloga mam kod rabatowy na 15 zł na zakupy na delikatesyznatury.pl – na hasło „ugotowanepozamiatane” ważny przez 30dni – przy zakupie od 100zł.