Przepis na ciasteczka konopne

Przepis na ciasteczka konopne

Ostatnio zebrałam moje ulubione przepisy z nasionami i olejem z konopi. Wszystkie moje ulubione makarony, sałatki i hummusy z konopiami.

Zapomniałam tylko o ciasteczkach a przecież to żelazna klasyka. Zaczynając od ciasteczek z thc do całkiem nie rozrywkowych, ale za to zdrowych ciasteczek z mąki konopnej. Takie ciasteczka to źródło białka i błonnika roślinnego. Nie są alergizujące i nie zawierają zbyt wiele cukrów. Nie mają też thc, więc może je jeść cała rodzina.

Nie miałam sprawdzonego przepisu, ale na pomoc przyszedł mi Dom Konopi. To rodzinne gospodarstwo, które w województwie zachodniopomorskim uprawia produkty konopne. Na ich stronie domkonopi.pl można też znależć przepisy na konopne naleśniki. Wszystkie kopne składniki potrzebne do ciasteczek, można oczywiście u nich kupić. Jeśli nie mąki konopnej, możesz zmielić nasiona konopi siewnej w młynku. Produkty konopne produkowane są u nich na miejscu w warunkach rolnictwa ekologicznego.

Dom Konopi poleca 2 wersje ciasteczek – w wersji owsianej i orkiszowej.

ciasteczka konopne

Przepis na ciasteczka konopne z mąką orkiszową

Składniki:

kostka masła – schłodzona i pokrojona w kostkę
200 g mąki konopnej
200 g mąki orkiszowej
8 łyżek cukru pudru lub miodu
jajko do posmarowania ciastek
nasiona konopi siewnej do dekoracji- uprażone z odrobiną soli na rozgrzanej patelni

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolita masę. Uformować kulę i owinąć ją folia spożywczą. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 min.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, żeby uformować ciasteczka a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Posypać prażonymi nasionami konopi.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

ciasteczka konopne dom konopii

Przepis na ciasteczka konopne z płatkami owsianymi

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki konopnej
4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka matchy konopnej
3 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki śmietany (każdej oprócz kremówki)
4 łyżki miodu

Do głębokiej miski wsypać suche składniki (płatki i mąki), dokładnie wymieszać łyżką. Po wymieszaniu dodać mokre składniki do uzyskania gęstej masy.
Gotową masę na ciasteczka wyłożyć na przygotowaną wcześniej stolnicę lub czysty blat.
Rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać kształty za pomocą foremek do pierniczków lub szklanki.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy około 20 minut. Po wystudzeniu są gotowe do jedzenia!


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Ostatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, […]