Taki słoiczek to idealny jadalny prezent dla siebie lub dla kogoś bliskiego. Osoba obdarowana może używać takich słodkich kawałków kiwi do dekoracji deserów i drinków, albo jako słodką przekąskę do herbaty czy kawy. Miód dobrze konserwuje, ale można też zrobić 2 mniejsze słoiczki. Lepiej nie trzymać kiwi zbyt długo, bo może sfermentować. Na szczęście jest pyszne, więc szybko znika.
Składniki:
5 – 6 kiwi – obrane i pokrojone na ósemki
400 ml płynnego miodu (można podgrzać miod stały)
półlitrowy słoik lub 2 mniejsze umyte i wyparzone
Jak przygotować kiwi z miodem?
Kiwi ułożyć ciasno w słoiku i zalać płynnym miodem. Kiwi musi być sporo, bo jeśli nie zapełnimy całego pojemnika, będzie unosić się w słoiku, a na dole słoika będzie sam miód. Potrząsnąć słoikiem, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza. Ewentualnie dodać więcej kiwi.
Ja akurat mam uczulenie na kiwi i nie mogę go jeść ..ale myślę, że mój mąż będzie testował ten przepis. Zainteresował go, jak tylko przeczytałam głośno temat 😀
Zrobię, właśnie na prezent i ozdobię haftem przybranie.
Super pomysł z tym haftem! Zazdroszę, że potrafisz haftować