Szybkie przepisy na lato

Szybkie przepisy na lato


Kiedy jest ciepło, chcemy zjeść szybko i pysznie. Z sezonowymi składnikami jak pomidory czy truskawki, zdrowo, lekko i aromatycznie. Jeśli potrzebujecie pomysłów na szybki posiłek do pracy, po pracy, deser albo menu na cały dzień.
Będą grane kalarepa, bazylia w pesto i sałatce, truskawki i banany w deserze, ogórki ze słoika w regionalnym szałocie i szybki makaron z sosem z pora.
Nie trzeba wynajdywać koła na nowo. Półprodukty jak gotowe pesto, sos winegret, pomidory z puszki i kupne korniszony sprawdzą się doskonale.

kanapki z kalarepy

Kanapki z kalarepy z pesto

Szybkie i zdrowe. To trochę dietetyczne śniadanie a trochę włoska pizza.

Składniki:

kalarepa obrana i pokrojona w plastry grubości 1 cm
3 łyżki kupnego pesto bazyliowego
6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
3 łyżki startego na tarce sera żółtego

Przepis na kanapki z kalarepy z pesto

Plastry kalarepy posmaruj pesto, posyp serem .i udekoruj pomidorkami.

Szałot – śląska sałatka ziemniaczana

Śląska kuchnia jest najlepsza. Jest prosta, sycąca i powstaje z tanich, łatwo dostępnych składników. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest szałot, czyli śląska sałatka ziemniaczana. Niby zwykła, ale nie może obyć się bez boczku.

Składniki na 3 porcje:

kilo młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 kiszone ogórki – pokrojone wzdłuż na ósemki
pół małej cebuli drobno posiekanej
150 g boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na suchej patelni
świeżo mielony pieprz
4 łyżki sosu winegret
3 małe korniszony do dekoracji – przekrojone na połówki

Przepis na szałot

Ziemniaki w mundurkach pokrój i ułóż na talerzu, dodaj cebulę, pokrojone ogórki i skwarki razem z tłuszczem, udekoruj korniszonami. Przypraw pieprzem i polej sosem winegret, wstaw na godzinę do lodówki i podawaj na zimno.

Mini sałatka Caprese

Mini sałatka Caprese⠀

⠀⠀⠀
Klasyczny przepis w nowoczesnej i prostej wersji, gdzie sekretnym składnikiem jest czas, w którym składniki przegryzają się w lodówce.

Składniki:

250 g pomidorów koktajlowych – u mnie z puszki wraz z sokiem
250 g mini mozzarelli w kulkach
ząbek czosnku
liście oberwane z doniczki lub pęczka świeżej bazylii
100 ml oliwy lub dobrego oleju
duża szczypta soli i pieprzu

Przepis na mini sałatkę Caprese

Wszystkie składniki włożyć do litrowego słoika, wymieszać potrząsając słojem i zostawić na noc w lodówce. Sałatka nie traci świeżości przez kilka dni. Podawać wyłożoną na talerz.

Makaron z kremem z pora

Makaron z kremem z pora


Mój ulubiony zdrowy sos do makaronu, który robi się dosłownie chwilę.

Składniki:
pół paczki makaronu

surowa biała kiełbasa
por – umyty i pokrojony na grube plasterki
duża szczypta soli, gałki muszkatołowej i pieprzu
starty na tarce parmezan do dekoracji

Przepis na makaron z kremem z pora

Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, połamać na 3 części i podsmażyć na suchej patelni. Kiedy się przyrumieni zdjąć ją z patelni a na tłuszczu, który pozostał podsmażyć do miękkości pora. Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Usmażonego pora zmiksować z przyprawami. Wymieszać ugotowany makaron z kremem z pora, udekorować podsmażoną kiełbaską i posypać parmezanem.

mrożony deser truskawki

Mrożony deser truskawkowy jak semifreddo


Kiedy mamy ochotę na coś bardziej treściwego niż klasyczne lody. Smakuje jak semifreddo, ale jest dużo prostszy w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.

Składniki:

pół kilo truskawek – umytych i bez szypułek – zostawić kilka do dekoracji
duże opakowanie jogurtu greckiego
150 g bezików lub bezy – zostawić kilka do dekoracji
pół łyżki esencji waniliowej
szczypta soli i kardamonu

keksówka posmarowana olejem np. kokosowym

Przepis na mrożony deser truskawkowy z bezami


Truskawki lekko zmiksować z jogurtem w dużej misce, dodać pokruszone beziki i przyprawy, wymieszać. Przełożyć do keksówki i schować ją do zamrażarki na godzinę. Kiedy się zetnie pokroić nożem na plasterki, uważając, żeby nie porysować keksówki. Każdy plasterek wyjąć z zamrażalki na kilka minut przed podaniem. Podawać z truskawką i bezikiem.

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z bananami i kajmakiem

Karmelizowane banany i jogurtowe ciasto to idealny przepis na lato.

Składniki:
2 banany + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła

2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich i tyle samo do dekoracji w większych kawałkach
4 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
6 czubatych łyżek kajmaku (mała puszka masy krówkowej)

Pełny przepis tutaj:

https://www.ugotowanepozamiatane.pl/ciasto-jogurtowe-kajmakiem-bananami/


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego […]