Szybkie przepisy na lato

Szybkie przepisy na lato


Kiedy jest ciepło, chcemy zjeść szybko i pysznie. Z sezonowymi składnikami jak pomidory czy truskawki, zdrowo, lekko i aromatycznie. Jeśli potrzebujecie pomysłów na szybki posiłek do pracy, po pracy, deser albo menu na cały dzień.
Będą grane kalarepa, bazylia w pesto i sałatce, truskawki i banany w deserze, ogórki ze słoika w regionalnym szałocie i szybki makaron z sosem z pora.
Nie trzeba wynajdywać koła na nowo. Półprodukty jak gotowe pesto, sos winegret, pomidory z puszki i kupne korniszony sprawdzą się doskonale.

kanapki z kalarepy

Kanapki z kalarepy z pesto

Szybkie i zdrowe. To trochę dietetyczne śniadanie a trochę włoska pizza.

Składniki:

kalarepa obrana i pokrojona w plastry grubości 1 cm
3 łyżki kupnego pesto bazyliowego
6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
3 łyżki startego na tarce sera żółtego

Przepis na kanapki z kalarepy z pesto

Plastry kalarepy posmaruj pesto, posyp serem .i udekoruj pomidorkami.

Szałot – śląska sałatka ziemniaczana

Śląska kuchnia jest najlepsza. Jest prosta, sycąca i powstaje z tanich, łatwo dostępnych składników. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest szałot, czyli śląska sałatka ziemniaczana. Niby zwykła, ale nie może obyć się bez boczku.

Składniki na 3 porcje:

kilo młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 kiszone ogórki – pokrojone wzdłuż na ósemki
pół małej cebuli drobno posiekanej
150 g boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na suchej patelni
świeżo mielony pieprz
4 łyżki sosu winegret
3 małe korniszony do dekoracji – przekrojone na połówki

Przepis na szałot

Ziemniaki w mundurkach pokrój i ułóż na talerzu, dodaj cebulę, pokrojone ogórki i skwarki razem z tłuszczem, udekoruj korniszonami. Przypraw pieprzem i polej sosem winegret, wstaw na godzinę do lodówki i podawaj na zimno.

Mini sałatka Caprese

Mini sałatka Caprese⠀

⠀⠀⠀
Klasyczny przepis w nowoczesnej i prostej wersji, gdzie sekretnym składnikiem jest czas, w którym składniki przegryzają się w lodówce.

Składniki:

250 g pomidorów koktajlowych – u mnie z puszki wraz z sokiem
250 g mini mozzarelli w kulkach
ząbek czosnku
liście oberwane z doniczki lub pęczka świeżej bazylii
100 ml oliwy lub dobrego oleju
duża szczypta soli i pieprzu

Przepis na mini sałatkę Caprese

Wszystkie składniki włożyć do litrowego słoika, wymieszać potrząsając słojem i zostawić na noc w lodówce. Sałatka nie traci świeżości przez kilka dni. Podawać wyłożoną na talerz.

Makaron z kremem z pora

Makaron z kremem z pora


Mój ulubiony zdrowy sos do makaronu, który robi się dosłownie chwilę.

Składniki:
pół paczki makaronu

surowa biała kiełbasa
por – umyty i pokrojony na grube plasterki
duża szczypta soli, gałki muszkatołowej i pieprzu
starty na tarce parmezan do dekoracji

Przepis na makaron z kremem z pora

Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, połamać na 3 części i podsmażyć na suchej patelni. Kiedy się przyrumieni zdjąć ją z patelni a na tłuszczu, który pozostał podsmażyć do miękkości pora. Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Usmażonego pora zmiksować z przyprawami. Wymieszać ugotowany makaron z kremem z pora, udekorować podsmażoną kiełbaską i posypać parmezanem.

mrożony deser truskawki

Mrożony deser truskawkowy jak semifreddo


Kiedy mamy ochotę na coś bardziej treściwego niż klasyczne lody. Smakuje jak semifreddo, ale jest dużo prostszy w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.

Składniki:

pół kilo truskawek – umytych i bez szypułek – zostawić kilka do dekoracji
duże opakowanie jogurtu greckiego
150 g bezików lub bezy – zostawić kilka do dekoracji
pół łyżki esencji waniliowej
szczypta soli i kardamonu

keksówka posmarowana olejem np. kokosowym

Przepis na mrożony deser truskawkowy z bezami


Truskawki lekko zmiksować z jogurtem w dużej misce, dodać pokruszone beziki i przyprawy, wymieszać. Przełożyć do keksówki i schować ją do zamrażarki na godzinę. Kiedy się zetnie pokroić nożem na plasterki, uważając, żeby nie porysować keksówki. Każdy plasterek wyjąć z zamrażalki na kilka minut przed podaniem. Podawać z truskawką i bezikiem.

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z bananami i kajmakiem

Karmelizowane banany i jogurtowe ciasto to idealny przepis na lato.

Składniki:
2 banany + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła

2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich i tyle samo do dekoracji w większych kawałkach
4 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
6 czubatych łyżek kajmaku (mała puszka masy krówkowej)

Pełny przepis tutaj:

https://www.ugotowanepozamiatane.pl/ciasto-jogurtowe-kajmakiem-bananami/


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *