Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Dziś gotujemy z Andrzejem Polanem i z olejem rzepakowym dzięki przepisom z warsztatów Studio Cook Up.

W czasie warsztatów gotowaliśmy, smażyliśmy, piekliśmy, ucieraliśmy pasty do zjedzenia z focaccią i uczyliśmy się jak wykorzystywać olej rzepakowy w kuchni.

Bo przecież ciasto upieczone na oleju dłużej zachowuje świeżość. Przecież historycznie tak się właśnie piekło i gotowało w Polsce. 

Olej rzepakowy jest ceniony, bo jest neutralny w smaku i dobrze znosi obróbkę termiczną. Ale ma też wysoką zawartość kwasów tłuszczowych — omega 6 i omega3, jest bogaty w witaminy A, E i K. Zawiera też kwas alfa-linolenowy, którego nie wytwarza nasz organizm, więc musimy czerpać go z pożywienia.

olej rzepakowy

Warsztaty odbyły się w ramach kampanii „Olej rzepakowy skarbem Europy”, która ma na celu zwiększenie świadomości walorów odżywczych i kulinarnych zalet oleju rzepakowego.

Zobaczcie 2 ciekawe przepisów z zastosowaniem oleju rzepakowego, które poznałam na tych warsztatach: na sałatkę z domowym majonezem  na oleju rzepakowym, oraz na podpłomyki z żeberkami i kiszonkami.

#enjoyitsfromeurope #olejrzepakowyskarbemeuropy

Andrzej Polan

Sałatka Cezar góral z wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego na grzanki
  • pstrąg wędzony — obrany z ości i skóry
  • 2 sałaty rzymskie
  • sos paprykowy

majonez ziemniaczany:

  • szklanka oleju 
  • 2 gotowane w mundurkach ziemniaki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjska
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • koparek do dekoracji

Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem

Chleb pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż się zrumienią. Odstawić na bok.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Żółtka, musztardę i ocet jabłkowy umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy pieprz, sól i blendujemy, dodając małym strumieniem olej rzepakowy, Kiedy majonez będzie gęsty, dodajemy purée ziemniaczane.

Na liście sałaty wykładamy najlepiej za pomocą worka do szprycowania majonez, kładziemy na to kawałki pstraga, polewamy sosem paprykowym i na koniec posypujemy grzankami. dekorujemy koperkiem i natką pietruszki.

podpłomyk żeberka

Podpłomyki z kiszonkami i żeberkami 

Ciasto na podpłomyki

składniki:

  • kilo mąki
  • 300 ml mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml woda
  • 80 g drożdże
  • 2 łyżeczki soli
  • po  łyżeczce cukru i siemienia lnianego
  • szczypiorek

żeberka na miękko

składniki:

  • kg żeberek wieprzowych
  • olej rzepakowy
  • kminek, ziele angielskie, kolendra, cząber, ziele angielskie, liście laurowe
  • sól, pieprz czarny

Mięso z żeberek, najlepiej, aby były to tzw. trójkąty, obtaczamy w przyprawach, na co najmniej 1 godzinę. Olej wlewamy do dużego rondla, wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 1.5 godziny. Po ugotowaniu mięso studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki.

Kapusta

  • pół kilo kapusty
  • kilka ogórków kiszonych
  • musztarda francuska
  • 6 jabłek np. antonówka
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz czarny
  • czarnuszka
  • szczypiorek
  • miód

Jabłka pieczemy w piekarniku z dodatkiem miodu. Upieczone miksujemy na purée. Kapustę łączymy z pokrojonymi ogórkami, dodajemy musztardę i przyprawy. 

Przepis na podpłomyki z kiszonkami i żeberkami 

Podpłomyki pieczemy na suchej patelni, wykładamy puree jabkowe, posypujemy kapustą i na koniec podrumienionymi żeberkami. 

Partnerem zestawienia przepisów jest olej rzepakowy.


Related Posts

Jaki olej na cholesterol?

Jaki olej na cholesterol?

Wiele osób boryka się ze zbyt wysokim cholesterolem. Aby obniżyć jego poziom, warto stosować odpowiednią dietę. Jaki olej na obniżenie cholesterolu będzie najlepszy?

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Warsztaty kulinarne to świetna zabawa i okazja do poznania znanych postaci. Prowadzący to doświadczeni szefowie kuchni i pasjonaci gotowania.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *