Dziś gotujemy z Sebastianem Krauzowiczem dzięki przepisom z warsztatów To Jest Nasz Drób, które odbyły się we Włoskiej Akademii Kulinarnej Soho Factory.
Oprócz samych przepisów dowiedziałam się też jak przechowywać mięso i na co zwracać uwagę kupując drób.
Idąc po zakupy, powinniśmy zabrać ze sobą torbę termiczną.
Po powrocie do domu należy przełożyć kurczaka do pojemnika ze szkła lub plastiku przeznaczonego do kontaktu z żywnością, ale nie należy myć surowego mięsa, bo nie eliminuje to bakterii a wprost przeciwnie. Roznosi je po całej kuchni.
Na warsztatach jedliśmy kurczaka w sosie serowym i kurczaka w wersji bibimbap. Zobaczcie jak było pysznie.
Pierś kurczaka w syropie klonowym, z pieczonymi ziemniakami i sosem z sera Cheddar
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 100 g mąki
- 100 g masło
- 20 ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżka sosu sojowego
- 90 ml syropu klonowego
- Sól i pieprz
- ½ pęczka świeżego tymianku
Piersi w glazurze
Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, strzepując z nadmiaru.
Rozpuść ¾ kostki masła na dużej patelni i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor i zmniejsz temperaturę do średniej mocy. Dodaj czosnek i reszte masła. Gdy masło się rozpuści, polej masłem kurczaka, używając łyżki, dodaj tymianek, ocet, sos sojowy i syrop klonowy. Wymieszaj składniki na patelni, zagotuj sos, a następnie gotuj aż do lekkiego zgęstnienia. Po chwili obróć kurczaka w sosie.
Sos Cheddar i smażone ziemniaki
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 g sera Cheddar
- 100 ml śmietany 30%
- szczypta ostrej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- ½ pęczka pietruszki
Śmietanę zagotuj, wrzuć rozkruszony ser, mieszaj aż ser się rozpuści i połączy z sosem, dodaj paprykę do smaku. Ziemniaki przesmaż na oleju na złoty kolor, zalej sosem i oprósz natką pietruszki, podawaj z pokrojoną w plastry piersią z kurczaka.
Bibimbap z kurczakiem, kimchi, jajkiem i kurkami
Składniki:
- 8 udek z kurczaka bez kości i skóry, oczyszczonych i pokrojonych w paski
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
- 4 szalotki, pokrojone w plasterki
- 60 ml sosu sojowego
- 8 łyżek oleju sezamowego
- 2 łyżki mirin
- 2 łyżki cukru brązowego
- 250 świeżego szpinaku
- sól, pieprz świeżo zmielony
- 3 duże marchewki pokrojone w paski
- 300 g kurek
- 100 g masła
- 4 duże jajka
- 150 g kimchi
- ogórek pokrojony w paski bez miąższu
- 2 torebki białego ugotowanego ryżu
Przepis na bibimbap z kurczaka
W wysokim naczyniu wymieszać czosnek, imbir, cienko pokrojone szalotki, sos sojowy, olej sezamowy, mirin i brązowy cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać paski z udek kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Szpinak zblanszować we wrzącej wodzie i odcedzić. Doprawić łyżeczką oleju sezamowego, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju sezamowego. Dodaj marchewki i podsmaż 2-3 minuty. Zdejmij marchewki z patelni i dodaj ząbek czosnku i przesmaż z grzybami aż zmiękną. Odstaw kurki i podsmaż zamarynowanego kurczaka, aż będzie dobrze ugotowany.
Rozpuść masło na patelni, rozbij jajka na patelnię i smaż jajka sadzone.
Aby ułożyć miseczki bibimbap, posyp ryż kurczakiem, kimchi, marchewką, szpinakiem,kurkami, ogórkiem i udekoruj jajkiem sadzonym.
#eupoultry #EnjoyItsfromEurope #tojestnaszdrób